“Увімкни світло”. Ольга Віннічук. #викладачі

“Увімкни світло”. Ольга Віннічук. #викладачі

«Любити життя, і цінувати кожну його мить»
«Істинну шукай у книгах, а мудрість – у людях»

Ольга Віннічук – кандидат політичних наук, доцент, завідувач кафедри політології та філософії.

Ольго Василівно, Ви вже давно працюєте в К-ПНУ. Розкажіть, як саме Ви вирішили обрати цю професію? І чому саме політологію?

Я працюю в Університеті Огієнка вже 13 років. Стати здобувачем вищої освіти спеціальності 052 Політологія для мене було випадковістю. Але, вже в 2004 році під час «Помаранчевої революції» я чітко зрозуміла для себе, що обрала правильне життєве русло.

Є якісь певні особливості викладання політології? Який у Вас підхід до студентів?

Бути політологом – це вміти критично мислити, бути завжди поінформованим, генератором ідей, умотивованим до реалізації складних проєктів, поміркованим, під час аналізу складних політичних процесів залишатися нейтральним (принаймні у вираженні власних думок та переконань). Усі зазначені складники можна вважати особливостями у викладанні політології.

Підхід до здобувачів вищої освіти – студентоцентриський. Насамперед необхідно дбати про становлення та виховання особистості, формування в студентів власної думки, поглядів і переконань. Я намагаюся ніколи не нав’язувати власну позицію та поважаю думку інших.

Ознайомились із деякими публікаціями та навчально-методичними працями, яких у Вас є чимало. Поділіться, над чим працюєте цього року? Яке коло Ваших наукових інтересів?

Цьогоріч, коло моїх наукових інтересів дещо розширилося:  займаюся дослідженнями у сфері політичних ризиків, електронної демократії та електронного урядування (світова та українська практика), громадянського суспільства тощо. Особливу увагу приділяю аналізу небезпек, невизначеності, ризиків українського суспільства в умовах сьогодення.

 Ви брали участь в проєктах з інфомедійної грамотності. Яка мета таких проєктів?

Так, я мала змогу працювати з чудовою командою фахівців. Такі проєкти дають можливість навчитися правильно користуватися інформаційними масивами в мережевому суспільстві, перевіряти інформацію, довіряти джерелам та стати медіаграмотним споживачем.

Чим політологія близька із журналістикою? І як вони взаємодіють?

Важливою частиною нашого життя є споживання новинного контенту. Формат подачі інформації журналістами посилено впливає на формування громадської думки. І ми з Вами чудово знаємо, що настрої виборців (електорату) є залежними від новин. Тому розвиток окремих напрямів політології безпосередньо залежить від журналістських рішень.

Чи є якісь цікаві проєкти, які би Ви втілили в життя?

Так, звісно! Нові ідеї, проєкти завжди мають місце в моєму житті! На жаль, війна внесла певні корективи та змінила наші прагнення. Сподіваємося, що все заплановане буде реалізовано в межах успішних проєктів.

Чим полюбляєте займатись у вільний від роботи час?

Вільний час для мене – це час, виділений на самовдосконалення людини. Тому намагаюся провести його з сім’єю, читати щось цікаве (іноді навіть літературу зі шкільної програми), подорожувати, спілкуватися з друзями.

Щоб Ви побажали нашим викладачам та студентам?

Щиро бажаю всім миру, довгоочікуваної перемоги, свободи у розвитку та самовдосконаленні. Все буде Україна!!!

Пресцентр