Пізнавальна екскурсія майбутніх журналістів до Кам’янець-подільського міського архіву

Пізнавальна екскурсія майбутніх журналістів до Кам’янець-подільського міського архіву

6 березня здобувачі вищої освіти навчально-наукового інституту української філології та журналістики спеціальності 061 Журналістика Zh1-B20 групи відвідали Кам’янець-Подільський міський архів. Екскурсію організувала кандидат філологічних наук, доцент Ірина Насмінчук.

Студенти ознайомилися з роботою архіву: як зберігається документація різного виду, у яких умовах її потрібно зберігати й найголовніше, як цю інформацію може використати журналіст.

Працівники архіву продемонстрували документи ХХ і ХХІ століття, розповіли про те, як змінювалися документи та їхнє оформлення.

Відвідування міського архіву залишило у студентів багато позитивних вражень, а також забезпечило формування нових компетентностей, які стануть суттєвими для професійного вдосконалення й обов’язково знадобляться в майбутній журналістській діяльності.

Відгуки здобувачів вищої освіти:

Таня Ванат: «Мені дуже сподобалася екскурсія. Завжди цікаво занурюватися в минуле, шукати розгадки таємниць. Запах паперу – один із найкращих, трохи солодкуватий і приємний. Я дізналася, як можу використовувати різноманітні архівні документи в журналістських розслідуваннях. Атмосфера архіву налаштовує на довгу, кропітку роботу».

Софія Дякова: «Я вперше відвідала архів і отримала багато вражень. Тут зберігається стільки інформації, що я навіть подумати не могла, очі розбігалися по різних куточках. На кожному стелажі лежать підписані відомості, що значно економить час і дозволяє структурувати пошуки. Приємно вразило, що в архіві можна знайти інформацію про своїх родичів. Шкода, що я не народилась в цьому місті та не змогла знайти щось про свою бабусю».

Дарина Полякова: «6 березня наша група завітала з оглядовою екскурсією до Кам’янець-Подільського міського архіву. Начальник архіву Юлія Пташник і заступник начальника з використання документів Національного архівного фонду Оксана Маслянко розповіли нам про історію закладу, ознайомили з веденням діловодства, формуванням архівних справ, що підлягають зберіганню та їх розміщенню в архівосховищі. Для нас, як для майбутніх журналістів, це було дуже корисно, оскільки архів може стати джерелом для написання унікального матеріалу. Так, ця робота вимагає чимало часу, але результат, який ми отримаємо потім, буде того вартий».

Ілля Кащен: «Я приємно вражений доброзичливістю працівників архіву, які були готові відповісти на будь-яке запитання. Після екскурсії мені одразу захотілося поринути у світ журналістських розслідувань і віднайти якомога більше цікавинок про наше місто. Я не шкодую, що відвідав міський архів, адже це було цікаво та пізнавально. А ще мене справді захоплюють старовинні речі».

Кафедра журналістики