Зустріч із дитячою письменницею Оксаною Лущевською в межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня»

Зустріч із дитячою письменницею Оксаною Лущевською в межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня»

9 березня на платформі ZOOM у межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня» відбулася зустріч із дитячою письменницею, перекладачкою, дослідницею дитячої літератури  Оксаною Лущевською.

У зустрічі взяли участь здобувачі вищої освіти К-ПНУ спеціальності 013 Початкова освіта, учителі початкових класів і бібліотекарі м. Кам’янець-Подільський, м. Дунаївці та всі охочі.

Оксана Лущевська отримала чимало літературних нагород і дослідницьких грантів в Україні й США.  Вона працювала оглядачкою перекладних книжок для американської секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY);  дописувала про українську дитячу літературу до IBBY European Newsletter; є ініціаторкою проєкту «Крок уперед: глобалізуємось разом із українсько-англійськими книжками-картинками» та співзасновницею блогу про сучасну дитячу літературу «Казкарка» і «Рейтингу критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року». Сьогодні письменниця – член ПЕН-Україна. ЇЇ книги тричі потрапляли до короткого списку «Книга року ВВС», двічі вона отримувала нагороди «Рейтингу критика» та відзнаки «БараБуки: Простору української дитячої книги».  А повість письменниці «Вітер з-під сонця» потрапила до престижного каталогу 200 найкращих дитячих книжок світу «White Ravens» («Білі круки»). Кілька книг авторки перекладено іншими мовами.

Письменниця ознайомила учасників заходу зі своїми яскравими йпривабливими персонажами, веселими історіями і захопливими пригодами. Це такі твори: «Друзі за листуванням», «Інший дім», «Про кита», «Паперова царівна», «Вітер з-під сонця», «Наречений»,  «Задзеркалля», «З води у воду», «Опікуни для жирафа» тощо.

Нещодавно вийшла друком книга Оксани Лущевської «Це тиха ніч, мій астронавте» для аудиторії віком 6-9 років. Книга написана у форматі дитячого щоденника, у якому дівчинка Ія пише про пережите під час перших 10-ти днів війни, починаючи від 24 лютого 2022 року. Ці записки надзвичайно реалістичні, кожне слово пронизує до кісток – дитина вірить, що добро таки переможе зло. Ще одна книга письменниці «Триматись за руки, сестричко» теж присвячена темі війни.

Письменниця розповідає, у місті Шарлотт (Північна Кароліна, США),  часто відбуваються заходи на підтримку України. Вона й сама провела навесні 24 зустрічі з дітьми, які виїхали з України раніше, а зараз допомагають співвітчизникам, як тільки можуть.  Авторка вірить, що Україна обов’язково, у цілковитій єдності, здобуде Перемогу і дітям більше не доведеться ховатися від обстрілів у підвалах:  «Ми маємо пишатися тим, що ми українці, вірити і любити нашу державу, знати, що ми неймовірно сильна нація, якою захоплюється сьогодні кожен, хто читає про Україну. Дуже важливо, свою любов до Батьківщини проявляти власними вчинками, діями, словами, книжками, піснями, культурою» (Оксана Лущевська).

 

Наталія Гудима,
керівник навчально-методичного відділу,
кандидат філологічних наук,
доцент кафедри теорії та методик початкової освіти