Діджиталізація об’єднує: в Університеті Огієнка відбулись відкриті онлайнові лекції від викладачів провідних європейських університетів

Діджиталізація об’єднує: в Університеті Огієнка відбулись відкриті онлайнові лекції від викладачів провідних європейських університетів

21–23 березня 2023 р. в межах проєкту Діджиталізація економіки як елемент сталого розвитку України та Таджикистану (DigEco) 618270-EPP-1-2020-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP  було проведено серію відкритих онлайнових лекцій від викладачів провідних європейських університетів. Активними учасниками заходів були науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти природничо-економічного факультету.

21 березня своїми знаннями з присутніми поділилися представники Університету Миколаса Ромеріса (Литва). Зокрема, доктор соціальних наук Маріус Лаурінайтіс провів лекцію на тему «Відкриті дані. Регулювання та практика», розкривши питання змісту, особливостей і рівнів відкритих даних, специфіки їх використання в управлінні бізнес-процесами, загальнодоступних джерел відкритої інформації. На лекції члена Спілки молодих вчених Університету Саулюса Кромалькаса слухали про ефективну зовнішню комунікацію в соціальних мережах як елемента цифрового маркетингу в дії. На фаховому рівні викладач висвітлив сучасні тренди просування бізнесу через соціальні мережі, окреслив важливість розуміння та дослідження цільової аудиторії, обґрунтовав канали реалізації бізнес-проєктів і можливості створення конкурентних переваг на ринку, визначив найбільш дієві стратегії й тактики ринкової комунікації.

Після своїх лекцій Саулюс Кромалькас написав: «It was a pleasure for me to meet your students! I’m very glad to share my experience and would be proud if students use this information in their work experience. Good luck to you all».

22-23 березня з українською науково-освітньою спільнотою своїм досвідом і знаннями в галузі великих даних поділилися професор Університету прикладних наук Гамбургу (Німеччина) Марина Тропман-Фрік і доцент Маріборського університету (Словенія) Боштян Брумен. Зокрема, фахівці розкрили теоретичний зміст і характеристики великих даних, визначили їх типи, особливості систем управління ними, специфіку візуалізації тощо. Цікавим, інформативним і практичним був матеріал щодо аналізу великих даних для маркетингу, методи його проведення та техніки візуалізації результатів.

Під час зустрічей учасники отримали нові фахові знання, цінний матеріал, неоціненний досвід і безумовно гарні враження, зі свого боку, надавши європейським лекторам позитивний фідбек. Зокрема, своїми враженнями від лекцій поділилися здобувачі вищої освіти природничо-економічного факультету:

«З радістю доєдналася до відкритих лекцій від європейських викладачів, адже переймання передового іноземного досвіду – це важлива сходинка у фаховому розвитку. Поданий матеріал був пізнавальним та цілком зрозумілим. Оскільки наразі вивчаю дисципліну «Аналіз великих даних та бізнес-аналітика», яка  впроваджена в межах проєкту DigEco, відмітила для себе інформацію щодо форм та інструментів візуальної аналітики (н-д, WebGL Visualization), технік і платформ аналізу великих даних та моделювання результатів (н-д, matlab, knime, anaconda)» (здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 051 Економіка Руслана Підопригора).

 «Із задоволенням прослухала всі лекції від європейських викладачів у межах проєкту DigEco. Я навчаюся на спеціальності 076 Підприємництво і торгівля, тому особливо цікавим і пізнавальним для мене був воркшоп від пана Саулюса Кромалькаса щодо важливості та специфіки використання соціальних мереж сучасним бізнесом. Найбільше запам’яталися підходи щодо визначення потенційної цільової аудиторії бізнесу і критерії її аналізу, методика розвитку плану комунікацій у соціальних медіа та акцент на важливості вибору правильного контенту рекламних меседжів»  -(здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 076 Підприємництво і торгівля Юлія Турун).

«Отримав надзвичайно позитивне враження від лекцій європейських викладачів. Матеріал – цікавий, сучасний, практичний. Відмітив для себе інформацію про європейську платформу відкритих даних – European Data Portal elearning programme, завдяки чому буду надалі розвивати свої знання про відкриті дані та можливості їх використання у професійній діяльності» (здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти , спеціальність 051 Економіка Вадим Данилюк).

До онлайнових зустрічей долучились також здобувачі та науково-педагогічні працівники фізико-математичного факультету. Прослухані лекції були пізнавальними, цікавими та інформативними.  Це гарна нагода для наших здобувачів отримати досвід спілкування англійською мовою та необхідні нові  знання з тем: «Відкриті дані. Регламент/Практика»,  «Управління великими данними».   Лектори наводили приклади з власного життєвого досвіду, підтримували інтерес і зацікавленість аудиторії протягом усього виступу.

Наприкінці зустрічі слухачі поставили низку  запитань, а лектори із задоволенням відповіли.   Переконані, що такі лекції допомагають майбутнім фахівцям набути впевненості та розширити спектр своїх знань.

Дякуємо європейським партнерам за їхній досвід, підтримку та вклад у розвиток української фахової освіти. Сподіваємося на подальшу співпрацю!

Тетяна Боднарчук,
заступниця декана природничо-економічного
факультету з наукової роботи та міжнародних зв’язків,
Катерина Геселева,
заступниця декана фізико-математичного факультету
з наукової роботи та міжнародних зв’язків,
відділ міжнародних зв’язків