Зустріч із письменницею Тетяною Стус у межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня»

Зустріч із письменницею Тетяною Стус у межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня»

27 березня в межах проєкту «Мовно-літературна кав’ярня»  відбулася онлайнова зустріч із письменницею, редакторкою, дослідницею книжок для дітей, експерткою з дитячого читання, сертифікованою дитячою психологинею, авторкою програм-інтенсивів із літературної освіти для дітей і підлітків, членкинею робочих груп МОН України з розвантаження та осучаснення програм «Літературне читання» та «Українська література» Тетяною Стус.

У зустрічі взяли участь здобувачі вищої освіти К-ПНУ спеціальності 013 Початкова освіта, вчителі початкових класів і бібліотекарі м. Кам’янець-Подільський, м. Дунаївці та всі охочі.

Тетяна Стус із 2017 року співпрацює з видавництвом РАНОК, є керівницею проєктів: дбайливої серії для самостійного читання «Читальня» та серії книжок для розвитку емоційного інтелекту дитини «Слухай серцем».

Гостя кав’ярні познайомила учасників заходу зі своїми яскравими і привабливими персонажами, веселими історіями і захопливими пригодами.

Власну мету в літературі для дітей письменниця вбачає в тому, щоб «сказати дітям те, про що не встигаємо з ними поговорити».

Вона є членкинею журі конкурсів дитячої літератури, упорядницею та укладачкою «Хрестоматії сучасної української дитячої літератури для читання в 1,2 та 3,4 класах». Тетяна Стус не уявляє власного простору без книжок, техніки та текстових редакторів.

«Я люблю, щоб життя було різнобарвним: ненудним, наповненим. Але все ж часом визирнеш у вікно — і бачиш сірість. Або й так: зазирнеш у своє внутрішнє «вікно», а там теж бракує кольорів. Тоді я уявляю, що маю багато відер з різними фарбами. Там — барви несподіваних відкриттів, карколомних подорожей, дивовижних знайомств… Уявляю, що беру пензлики й розмальовую ними все навколо. Потім — ще цікавіше. «Малюю» словами, будую ними точнісінько те, що нафантазувала. І ще й запрошую туди друзів. Ходімо читати»  (Тетяна Стус).

 

Наталія Гудима,
керівник навчально-методичного відділу,
кандидат філологічних наук,
доцент кафедри теорії та методик початкової освіти