Бібліографічний огляд «Безпечне та здорове робоче середовище-основний принцип і право на роботі»

Бібліографічний огляд «Безпечне та здорове робоче середовище-основний принцип і право на роботі»

28 квітня - Всесвітній день охорони праці.

Із початку виникнення цивілізації кожна людина дбала про власну безпеку та безпеку близьких. Актуальність проблеми охорони праці та безпеки життєдіяльності людини сьогодні, у час повномаштабної війни в Україні, значно зросла. Адже збереження людського життя та здоров’я -основне завдання держави. Тому потрібно докладати чимало зусиль: створювати умови безпечної життєдіяльності як в навколишньому середовищі, так і в середовищі праці.

У нашій державі є Закон України «Про охорону праці», який визначає: «Охорона праці-це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності» і формулює основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров’я.

Працівники бібліотеки К-ПНУ склали бібліографічний огляд документів, які є у фондах книгозбірні університету, присвячений цій темі. Зокрема навчальні посібники, у яких подано науковий аналіз умов праці, технологічних процесів, виробничого обладнання, робочих місць, трудових операцій, організації виробництва, шкідливих і небезпечних факторів, можливостей виникнення аварійних ситуацій тощо; виокремлено основні напрями діяльності організацій, установ, закладів освіти з питань охорони праці; подано інформацію про функціональні обов’язки та особливості роботи служби охорони праці (уповноважених осіб із питань охорони праці) та вимоги норм та правил охорони праці, яких необхідно дотримуватися; висвітлено відомості з правових, санітарно-гігієнічних та профілактичних заходів і засобів щодо збереження здоров’я та працездатності користувачів комп’ютерів.

Детальніше читайте за покликанням.

Людмила Ситник,
завідувач сектору центрального
абонементу бібліотеки К-ПНУ