Поради з розвитку кар’єри

Поради з розвитку кар’єри

Супровідний лист

Щоб влаштуватися на роботу люди пишуть і розсилають у різні компанії своє резюме. Але так роблять більшість претендентів, скажете ви, то як же виділитися, зробити так, щоб потенційний роботодавець звернув увагу саме на вас? У нас є відповідь на це питання – супровідний лист.

Супровідний лист рідко додається здобувачами до резюме, оскільки в Україні практика надсилання супровідного листа тільки набуває популярності, тоді як у Європі це є поширеним правилом ділової етики. Мета такого листа – налагодити контакт із роботодавцем, зацікавити його та виявити свою індивідуальність. Також це хороший спосіб показати свою зацікавленість посадою, переконати роботодавця запросити вас на співбесіду та загалом підвищити ймовірність позитивного рішення.

Але супровідний лист має свої правила написання.

ОБЄМ

Намагайтеся написати не більше 10 речень, розділивши їх на кілька абзаців. Не варто писати довгий текст, оскільки рекрутер може прочитати його лише побіжно, або взагалі не прочитати.

ЗМІСТ

Супровідний лист не має дублювати резюме, а лише доповнювати його. У ньому варто показати поінформованість про роботу компанії, розповісти чому ви хочете працювати саме в ній, що ви можете корисного принести у її роботу.

У листі можна пояснити деякі нюанси резюме: перерив у стажі, якщо такий є, чи довести, що у вас достатньо досвіду, щоб впоратися із завданнями. Не варто копіювати супровідні листи з інтернету, бо хтось з ваших конкурентів може взяти той самий приклад з пошуковика й надіслати менеджеру, а це справить негативне враження про вас. Якщо вакансія вимагає супровідного листа, то у ній же шукайте набір інструкцій, у яких точно прописано, що потенційний роботодавець прагне бачити в цьому листі. Обов’язково дайте відповіді на всі пункти, якщо хочете пройти на наступний етап — співбесіду. Якщо вам не вдається виконати основні вимоги, можете бути певні, рекрутер не буде розглядати вашу кандидатуру.

МОВА І СТИЛЬ

Супровідний лист варто писати лише в діловому стилі. У ньому не потрібно використовувати сленгові слова та жаргонізми, «зловживати» великою кількістю професійних термінів. Продемонструвати свій професіоналізм ви зможете на співбесіді. Обов’язково подякуйте адресату.

Звичайно, супровідний лист — ще не запорука успіху. Але разом із резюме, ваші шанси значно зростуть.

Із прикладами написання Супровідного листа можете ознайомитися за покликанням.

Відділ профорієнтаційної роботи,
доуніверситетської підготовки та сприяння
працевлаштуванню випускників

за інформацією work.ua

Як покращити супровідний лист