Вступ-2024: як стати студентом бакалаврату?

Вступ-2024: як стати студентом бакалаврату?

Освіта.ua пропонує орієнтовний план, завдяки якому стати студентом омріяного вишу буде набагато легше, адже ви зможете не відволікатись на сторонні речі, а проходити всі етапи вступної кампанії у заздалегідь визначеній і зрозумілій послідовності.

Перш за все майбутній абітурієнт має визначитись, на яку спеціальність він планує вступати.

Зокрема, переважна більшість вступників, як і в попередні роки, для вступу до закладів вищої освіти має надати результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке третій рік поспіль буде відбуватись у вигляді національного мультипредметного тесту.

Вступати без результатів національного мультипредметного тесту мають право лише абітурієнти, які планують навчатись на мистецьких і спортивних спеціальностях. Такі вступники мають скласти творчий конкурс у закладі освіти.

Також вступати без результатів НМТ, а лише на основі індивідуальної співбесіди з тих самих предметів, що мали б складатись на НМТ, можуть абітурієнти, які належать до пільгових категорій.

Окрім того, особливий механізм вступу мають особи, що проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях. Для вступу за особливим алгоритмом вони мають звернутись до центрів «Крим – Україна» чи «Донбас – Україна».

1.Вступ за результатами НМТ

Для вступу до закладів вищої освіти на І курс більшість вступників використовує результати національного мультипредметного тесту.

У 2024 році мультитест складатиметься з 4 предметів, три з яких (українська мова, математика та історія України) будуть обов’язковими для всіх вступників, а один предмет з переліку (українська література, біологія, географія, фізика, хімія або іноземна мова) кожен вступник обере самостійно під час реєстрації для проходження НМТ.

Реєстрація учасників мультитесту відбудеться у строки, визначені Українським центром оцінювання якості освіти, на початку 2024 року.

Для реєстрації на НМТ потенційному вступнику потрібно самостійно створити персональний електронний кабінет, який стане його інформаційною сторінкою, де учасник отримуватиме важливу інформацію щодо кожного етапу проведення тестування.

2. Вступ за результатами творчого конкурсу

Якщо вступник планує здобувати вищу освіту на мистецьких або спортивних спеціальностях, він має пройти творчий конкурс у закладі вищої освіти, до якого збирається вступати.

Творчий конкурс передбачає перевірку творчих або фізичних здібностей вступника, необхідних для здобуття подальшої вищої освіти.

Така перевірка за рішенням закладу освіти проводиться очно або дистанційно. Творчий конкурс триває в межах одного дня, а його оцінювання відбувається не пізніше наступного дня.

За результатами творчого конкурсу вступник також отримає оцінку за шкалою 100–200 (з кроком в один бал), або буде ухвалене рішення про негативну оцінку досягнень вступника («незадовільно»).

3. Електронний кабінет вступника

Після складання вступних іспитів розпочинається основний етап вступної кампанії. Вже кілька років поспіль вступ відбувається онлайн, тому для участі в конкурсному відборі кожен вступник має створити електронний кабінет.

Через цей кабінет вступники будуть подавати усі свої заяви для вступу до закладів вищої освіти в електронній формі.

Термін реєстрації і роботи електронних кабінетів вступників визначається кожного року окремо Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти, який затверджує Міністерство освіти і науки України.

Для створення е-кабінету треба мати серію та номер документа про освіту, а також номер (без серії) документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про народження).

Також під час реєстрації потрібно вказати електронну пошту, до якої вступник має доступ і яка не заборонена на території України.

Окрім того, треба згенерувати пароль для подальшого входу в е-кабінет.

4. Подання заяв для вступу

Після того як вступник створив електронний кабінет для вступу, протягом визначеного Міністерством освіти терміну він має подати заяви про вступ до тих закладів освіти, у яких має бажання навчатись.

Під час подання заяв на бюджет вступник має надати кожній заяві пріоритет від 1 до 5, при цьому 1 пріоритет потрібно надати заяві, поданій до того закладу освіти, де вступник хоче навчатись найбільше, а, відповідно, 5 пріоритет – найменш бажаному закладу освіти.

У момент подання електронній заяві присвоюється статус «Зареєстровано в ЄДЕБО».

Подану електронну заяву вступник може скасувати. Якщо скасування відбувається до того моменту, коли заява була зареєстрована в закладі вищої освіти, вступник може подати нову заяву з такою ж пріоритетністю.

Якщо ж заява вже зареєстрована закладом освіти, вступник теж має право скасувати її, але він втрачає право подання нової заяви з такою самою пріоритетністю.

Більше та детальніше про етапи вступної кампанїі читайте за покликанням: https://osvita.ua/consultations/90800/ 

За інформацією osvita.ua