Нові надходження до бібліотеки К-ПНУ від професора Прокопія Лотоцького

Нові надходження до бібліотеки К-ПНУ від професора Прокопія Лотоцького

Отець, доктор богословських наук, професор Прокопій Лотоцький (чин Святого Василія Великого) під час зустрічі з викладачами та працівниками Кам’янець-Подільського національного університету подарував бібліотеці монографії, присвячені дослідженням історії церковного життя в Україні та його зв’язку з національними інтересами країни.

У монографії Руслани Шеретюк «Греко-Уніатська Церква в контексті етноконфесійної політики Російської імперії на Правобережній Україні (кінець ХVIII – XIX ст.)» на значному джерельному матеріалі як церковного, так і світського походження досліджується спрямованість, механізми, засоби та методи реалізації етноконфесійної політики російської імперії щодо Греко-Уніатської Церкви на Правобережній Україні наприкінці XVIII – впродовж XIX ст., а також спричинені нею наслідки в царині релігійно-церковного життя цього регіону.

Монографія Петра Шкраб’юка «Монаший Чин Отців Василіян у національному житті України» досліджує історію монашого Чину святого Василія Великого, який є частиною Української Греко-Католицької Церкви, її опорою. ЧСВВ завжди був виразником релігійних, культурних, політичних устремлінь українського народу, а тому неодноразово ставав об’єктом гонінь чужинецькою владою. Автор розглядає різні аспекти діяльності ЧСВВ, спрямовані на піднесення національної самосвідомості.

Також із нагоди 300-ліття заснування Кам’янець-Подільського Свято-Троїцького монастиря отців Василіян подаровано ювілейне видання «Підняті з руїн» (упорядник о. доктор Прокопій Лотоцький, ЧСВВ).

Видання розраховані на науковців, викладачів, здобувачів вищої освіти, а також усіх тих, хто цікавиться історією релігії та Церкви в Україні.

Наталія Загоруйко,
кандидат філологічних наук,
старший викладач кафедри журналістики,
член Національної спілки журналістів України