Вийшла друком монографія «Міф. Теологія. Література» професора Семена Абрамовича

Вийшла друком монографія «Міф. Теологія. Література» професора Семена Абрамовича

Вийшла друком монографія Семена Абрамовича «Міф. Теологія. Література» (Абрамович Семен. Міф. Теологія. Література. Монографія. Київ: Видавничий дім Д. Бураго, 2023. 198 с.).

У  науковому виданні розглянуто актуальні проблеми історичного функціонування репрезентативного фольклорно-літературного образа у середостінні грона міфопоетичних та теологічних інтерпретацій.

Довідково: Семен Абрамович, доктор філологічних наук, професор кафедри слов’янської філології та загального мовознавства К-ПНУ, професор, академік Національної академії наук вищої освіти України, «видатний спеціаліст в області філології, богослов’я, культурології, українознавства, риторики» (Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. 2001. № 4. С. 11).

Досліджує зарубіжну літературу, проблеми сакральної літератури в літературному процесі, вивчення Біблії та її рецепції в художньому тексті.

Автор численних науково-дослідницьких робіт, серед яких – 14 одноосібиих монографій. Керує науковою школою «Літературний текст в контексті культури: проблеми рецепції та інтерпретації». Під його керівництвом захищено 13 кандидатських дисертацій.

Довгий час був членом Міжнародного консорціуму дослідників релігії різних країн світу при Інституті релігієзнавства Ягелонського університету (Краків, Польща), а також членом редколегій 6 наукових журналів та фахових збірників наукових праць: «Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Філологічні науки», «Парадигма пізнання» (Киів), «Collegium» (Київ), «Мова та культура» (Київ), «Гоголезнавчі студії» (Київ-Ніжин), «Studia teologiczno-historyczne Śląska Opolskiego» (Oполє, Польща).

Професор відомий також як автор віршів, оповідань, повісті та історичного роману, надрукованих у Києві («Consecutio temporum», «Villa Achillea», «Антіохійський триптих» тощо). Він активно займається й малярством; виконані ним монументальні образи можна побачити в храмах і монастирях Чернівців та загалом Західної України. Літературно-митецький доробок сумарно представлено в його книгах «Fecit» та «Поезія. Проза». Вийшла друком книга його малюнків «Графіка».

Нагороджений медаллю «Ветеран праці» та медаллю Національної академії наук вищої освіти України «За успіхи в науково-педагогічній діяльності», численними грамотами ректоратів, почесними грамотами Кам’янець-Подільської та Чернівецької адміністрацій, грамотою Коломийського та Чернівецького єпископа-ординарія Павла (Василика), спеціальною премією Міжнародної наукової конференції «Мова і культура» імені проф. С. Бураго «Rara avis». У грудні 2023 року  був  нагороджений грамотою адміністрації та профкому Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка за видатні наукові досягнення.

Текст монографії розміщено у репозитарії університету за покликаням: http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7752 

Кафедра слов’янської філології та загального мовознавства