Пізнавальні екскурсії здобувачів вищої освіти кафедри біології та екології К-ПНУ

Пізнавальні екскурсії здобувачів вищої освіти кафедри біології та екології К-ПНУ

Студенти кафедри біології та екології К-ПНУ спеціальності 101 Екологія разом із старшим викладачем кафедри Оксаною Тютюнник завітали до Навчального центру поводження з відходами «Гуфі-центр».

Почали екскурсію з перегляду короткометражного фільму про історію сміття в медійній залі, а згодом відвідали ще 4 зали.

Сьогодні всі сміттєзвалища переповнені. Вилучаючи з природи чимало речовин, людина змінює їх до невпізнанності та повертає в природу у вигляді сміття, яке не розкладається на вихідні речовини природним шляхом. Проблеми поводження з відходами висвітлено в залі сміттєвого жаху. Здобувачі мали можливість осягнути масштаби катастрофи забруднень і шкоди навколишньому середовищу в планетарному вимірі, побачити, що стається з різними видами сміття, після того, як вони потрапляють у природу.

Під час перебування в залі розумного поводження з відходами зрозуміли як екологізувати повсякденне життя. Якщо сортувати сміття за різними категоріями, то матеріали можна використовувати повторно, що зменшить кількість цього сміття. Це сприяє захисту природних ресурсів і мінімізує шкідливий вплив на довкілля.

Із проєктами подолання сміттєвої проблеми в м. Хмельницький та на Поділлі в перспективі, проєктом заводу механіко-біологічної очистки ознайомилися в залі сміттєпереробного комплексу. Тут оприлюднено схему сміттєпереробного комплексу, який допоможе екологічно правильно утилізовувати сміття без шкоди для довкілля.

В останній залі студенти побачили дві компостувальні, призначені для органіки й змогли усвідомити прості шляхи виробництва добрив з різних органічних відходів. Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту.

Завдяки багатому розмаїттю експонатів, стилістичному оформленню всіх зал та цікавому науково-практичному супроводу ґіда екскурсія справила враження освітньо-пізнавального туру в поєднані з відчуттям корисного проведення часу для майбутньої професійної діяльності в екологічній сфері.

Під час поїздки студенти набули неоціненного досвіду, який знадобиться в навчанні, а надалі й в майбутній професії.

Уся еколого-студентська спільнота вдячна представникам Навчального центру поводження з відходами «Гуфі-центр» за цікаву та пізнавальну екскурсію!

Відгуки студентів:

Наталія Черниш:

««Гуфі-центр» ­– місце, де у цікавій формі навчають дітей і дорослих відповідально ставитися до відходів. Він складається з 5 залів з понад 30 інтерактивними експонатами, а також має 6-метрову інсталяцію на вході, власне містечко та компостарню»;

Ростислав Яковина:

«Мені дуже сподобалися кімнати, які були цікаво оформлені, у кожній розповідається про щось конкретне і корисне. Найцікавіше було розмовляти по телефонній трубці з батарейкою та пластиковою пляшкою, а також годувати сміттєпровід, після чого він говорив.  Загалом дуже багато позитивних моментів і вражень».

Також здобувачі вищої освіти природничо-економічного факультету відвідали Лабораторію перевірки якості та безпеки харчових продуктів, що працює на території Центрального ринку в Кам’янці-Подільському.

Таку екскурсію традиційно проводить старший викладач кафедри біології та екології Оксана Тютюнник у межах освітніх компонентів «Агроекологія», «Моніторинг довкілля», «Екотрофологія» та «Нормування антропогенного навантаження».

Із роботою установи ознайомила завідувач лабораторії Віта Коваль. Студенти дізналися про відбір проб для досліджень та методики проведення оцінки якості продуктів харчування, що реалізуються на території ринку.

Відгуки студентів:

Захар Ігнатюк:

«Мені дуже сподобалось, що нам детально розповідали про те, як перевіряють різну продукцію і які маніпуляції проводять. Також  надали змогу самим бути в ролі лаборанта, ми могли наглядно роздивитися кожний процес. Мене особливо зацікавило те, як проводили овоскопію з яйцем, дуже цікаво було спостерігати за цим. І також дізналася як правильно визначати свіжість риби і знати по коліні теляти чи не хворіло воно. Ранок пройшов цікаво»;

Богдана Семʼян:

 «У лабораторії ми дізналися як проходить перевірка продукції (молока, сметани, м’яса тощо) різними цікавими приладами, як саме перевіряти продукти на свіжість, які можуть бути паразити. Досить цікаве та пізнавальне місце».

Кафедра біології та екології