«Поезія – свобода серця»: літературно-поетичний вечір до Всесвітнього дня поезії

«Поезія – свобода серця»: літературно-поетичний вечір до Всесвітнього дня поезії

21 березня в межах студентського читацького клубу до Всесвітнього дня поезії відбувся літературно-поетичний вечір «Поезія – свобода серця».

Організатор – кафедра історії української літератури та компаративістики навчально-наукового інституту української філології та журналістики.

До зустрічі долучилися науково-педагогічні працівники кафедри, студенти ННІ української філології та журналістики, педагогічного факультету, факультету спеціальної освіти, психології і соціальної роботи,  а також учениці одинадцятого класу.

Працівники центрального абонементу бібліотеки університету підготували книжкову експозицію «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».

Учасники чудово поспілкувалися про поезію за чашкою кави/чаю, поділилися враженнями, власними та улюбленими віршами. Під гаслом «Поезія – свобода серця» кожен відчував можливість вільного вираження своїх почуттів та думок. Від класичних творів до сучасних експериментів, від переживань до філософських роздумів – кожен вірш, прочитаний або виголошений, ніс у собі частку душі свого творця.

Студенти різних факультетів/інституту мали можливість краще познайомитися, поспілкуватися, обмінятися думками:

Катерина Бережанська: «21 березня я мала змогу відвідати літературно-поетичний вечір «Поезія – свобода серця». Найбільше мені сподобалася атмосфера, адже це були саме ті хвилини, коли кордони між викладачами та студентами припинили існувати, залишилися лише теплі, проникливі слова, які здається, надихатимуть мене ще кілька тижнів. Надзвичайно цікаво було послухати авторську поезію, а також дізнатися, що спонукає авторів до написання віршів, яким чином створюються системи образів, як вони обирають  проблематику, з якою хочуть працювати. Із нетерпінням  чекаю наступної зустрічі, аби знов потрапити в коло однодумців, де можна почути нові ідеї, поспілкуватися, а найголовніше духовно розвиватися»;

Анна Конон: «На поетичному вечорі мені найбільше сподобалась атмосфера затишку та розуміння. Саме те, що учасники можуть послухати поезію та оцінити її з погляду цінителів. Усім дякую!»;

Вікторія Івасюк: «Під час поетичного вечора я відчула неймовірну енергію та натхнення, що дозволяє мені зануритися у світ поезії ще глибше. Також було приємно познайомитися з новими людьми. Дякую організаторам за цю можливість»;

Вікторія Компанієць: «У школі захоплювалась історіями української інтелігенції, яка влаштовувала літературні вечори, товариства та спільноти.  Завжди було цікаво зануритись у таку творчу атмосферу. У мене навіть була мрія опинитись серед творчих людей та однодумців.  Звісно, не кожен може відверто поділитись своєю творчістю. Наш літературно-поетичний вечір був сповнений довіри, затишку та взаєморозуміння. Радію, що студенти різних факультетів мали змогу бути присутніми, адже це також нові знайомства! Нехай це стане для нас традицією та приємним спогадом у майбутньому!»;

Катерина Василинчук: «На поетичному вечорі було магічно! Неповторна атмосфера спокою і підтримки дозволила кожному зануритися у світ лірики. За той короткий мент я відчула величезний спектр емоцій — від радості до смутку, від відчуття втрати до надії на краще майбутнє. Кожен поет і поетка вразили мене своєю майстерністю та здатністю передати глибокий сенс через слова. Варто частіше проводити такі літературники».

Поезія не лише відображає наші почуття та думки, але й об’єднує нас, надихає і дарує свободу самовираження. Нехай кожен день буде для нас святом поезії, а серце завжди відкрите для її дивовижних творінь!

Запрошуємо доєднатися до студентського читацького клубу студентів та учнів різних закладів освіти України, а також усіх охочих!

Дякуємо профкому студентів, аспірантів та докторантів Кам’янець-Подільський національного університету імені Івана Огієнка за спонсорську підтримку.

Кафедра історії української літератури та компаративістики