На екскурсію – до Університету Огієнка

На екскурсію – до Університету Огієнка

30 березня з ініціативи науково-педагогічних працівників кафедри журналістики К-ПНУ відбулася зустріч із лідерами учнівського самоврядування Ярмолинецького Будинку дитячої та юнацької творчості.

Після прогулянки Старим містом екскурсанти мали можливість відвідати Музей історії Університету Огієнка. Тут школярів зустріла та провела для них екскурсію директор музею, доцент, кандидат історичних наук Ірина Паур.

Експозиція віддзеркалює славну історію закладу, починаючи з часу його заснування, а це вже 105 років! Рідкісні світлини зберегли момент відкриття Українського університету в Кам’янці, а також є серед експонатів оригінал газети «Свято Поділля», яку видали саме з нагоди відкриття вишу, у якому працювали історико-філологічний, фізико-математичний, сільськогосподарський і природничий факультети. Цікавинкою для учнів став предметний експонат – старовинний університетський стіл, за яким працювало не одне покоління науковців. Існує навіть така легенда: якщо доторкнутись до цього столу – можна набратись натхнення та позитиву для складання іспитів. Світлини з перших випускних альбомів, творчого життя студентства, ректори та професори університету – більш ніж століття пам’ять живе в стендах та вітринах музею. Окремий розділ, який чи не найбільше зацікавив лідерів учнівського самоврядування – здобутки в спорті студентів факультету фізичної культури, який був відкритий у 1949 році. Серед численних медалей, кубків та дипломів європейського та світового рівня – світлини олімпійських чемпіонів, студентів і випускників вишу та їх наставників.

Ірина Василівна відповіла на численні питання школярів, які переважно стосувались того, які спеціальності можна здобути в К-ПНУ.

Але знайомство з університетом на цьому не закінчилося. Екскурсія продовжилася в навчально-науковій лабораторії етнології, яку провів кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри історії, української літератури та компаривістики, завідувач лабораторії Валерій Щегельський. У фондах лабораторії – багата колекція експонатів із народного побуту давнього Поділля та інших регіонів України. Ремесла та промисли, речі побутового ужитку, автентичний одяг українців XIX-XX століття, символи свят та обрядових дійств… Особливо цінною є екскурсійна розповідь Валерія Васильовича, що базується на численних наукових дослідженнях і супроводжується чудовим предметним планом. Юні жителі Ярмолинецької громади побачили й старовинну ступу (навіть спробували скільки фізичної сили потрібно, щоб потовкти у ній зерно), і справжню трембіту, дізналися секрети її виготовлення, розглянули неймовірну колекцію писанок, глиняного посуду, а також справжній ткацький верстат і ще багато чого цікавого.

Із гостями поспілкувався директор навчально-наукового інституту української філології та журналістики, доктор філологічних наук, доцент Борис Коваленко. Особлива подяка за допомогу в організації екскурсії, супроводі групи та пізнавальне спілкування завідувачу кафедри журналістики, доктору філологічних наук, професору Людмилі Марчук.

Школярі активно поділилися враженнями від побаченого. Не менш приємною зустріч стала для керівниць групи – заступниці директора Будинку творчості Тетяни Граб і методистки закладу Ірини Шуверткової, які є випускницями Університету Огієнка. Хто знає, можливо, це знайомство приведе когось із учасників подорожі до старовинного Кам’янця-Подільського й у стіни не менш славетного університету?

Чекаємо на майбутніх абітурієнтів!

Алла Гуменюк,
асистент кафедри журналістики,
член Національної спілки журналістів України