Зустріч студентів та науково-педагогічних працівників К-ПНУ з бійцями ІІІ окремої штурмової бригади Збройних сил України

Зустріч студентів та науково-педагогічних працівників К-ПНУ з бійцями ІІІ окремої штурмової бригади Збройних сил України

04 квітня в К-ПНУ відбулася зустріч студентів та науково-педагогічних працівників із представниками ІІІ окремої штурмової бригади Збройних сил України. Бригада сформована з ветеранів ОЗСП «Азов» НГУ та легіонерів молодіжного осередку азовського руху «Центурія». Такі зустрічі проводять у межах інформаційного туру Україною «Пробуди в собі воїна. Вривайся у третю штурмову».

ІІІ окрему штурмову бригаду представили голова одного з осередків молодіжної організації азовського руху «Центурія» «Таліб» і боєць із позивним «Студент», які зазначили, що основна мета – поширювати в маси націоналізм і патріотизм, розповісти про реалії сьогодення в умовах війни.

Зі вступним словом звернувся перший проректор К-ПНУ Володимир Дубінський, який привітав гостей та виокремив гасло діяльності Університету Огієнка: «Дякуємо Збройним силам України за можливість навчатися та навчати». Володимир Анатолійович підкреслив важливість підтримки наших військових у їхніх зусиллях захищати країну та зберігати мир.

Розпочали спілкування з того, із чого починається кожен ранок представників руху – молитви українського націоналіста. Як зазначив боєць: «Це є хвилина мовчання, це є мотивація, це є сила, це те, на що ми опираємося. Наша мотивація – це наш націоналізм, наша нація».

Насамперед спільно зі студентами окресли поняття нації: «Нація – люди, об’єднані кров’ю, територією, культурою та мовою».

Представники розповіли про унікальність їхньої бригади, окреслили основні принципи, які полягають в тому, що командири розуміють цінність людського життя і ресурси, які потрібні для того, щоб його зберегти. Базові світоглядні засади азовських підрозділів – україноцентризм, традиціоналізм, ієрархія й відповідальність. Особливе місце в підготовці має надання першої домедичної допомоги, адже вміти зберегти життя собі й побратиму є надважливим у наш час.

Присутні дізналися про особливості проходження служби в бригаді, побратимство, перспективи і переваги приєднання до ІІІ ОШБр, а також проведення безкоштовного тижневого вишколу, який допоможе відчути свої слабкі та сильні сторони, зрозуміти, в чому найефективніше можна проявити себе в ЗСУ й отримати рекомендації від інструкторів, навчитися базовим навичкам першої домедичної допомоги.

Під час зустрічі обговорили широкий спектр питань. Бійці висловили своє бачення майбутнього України та ролі молоді в його побудові. Студенти і викладачі цікавилися особистим шляхом представників до руху,  культом військової звитяги, позицією щодо переходу на українську мову, тим, що відчувають бійці, як борються зі стресом, чи є морально-психологічне забезпечення, чи беруть участь в русі жінки тощо.

Щодо мовного питання, то боєць із позивним «Студент» зазначив, що  військові мають певне право розмовляти так, як вміють, адже часу не вистачає, хоча на полі бою українська мова відграє велику роль. А от цивільні люди мають право обирати як і коли навчатися, тому, як зазначив військовий: «Я хочу, щоб усі говорили нашою мовою. Мову треба вчити, поширювати. Мова – це наше перше, що і є у визначенні поняття «нація».

Представники ІІІ окремої штурмової бригади наголосили на тому, що приєднання до них не впливатиме на основний освітній процес студентів і що не обов’язково брати зброю, щоб боротися  за існування нашої нації.

На згадку студентам залишилися плакати з автографами бійців, справжніх патріотів і Героїв нашого часу!

Зустріч із бійцями мала особливе значення, адже для багатьох присутніх стала нагадуванням про важливість національної безпеки та єдності в часи випробувань, а також відкрила нові горизонти для розуміння військової справи й зробила внесок у виховання патріотизму серед студентської молоді.

Слава Україні! Героям слава!

Пресцентр