Науково-педагогічні працівники К-ПНУ долучилися до вебінару «Performance-based Research Funding: забезпечення сталого розвитку науки та економіки»

Науково-педагогічні працівники К-ПНУ долучилися до вебінару «Performance-based Research Funding: забезпечення сталого розвитку науки та економіки»

10 квітня 2024 року проректор з наукової роботи Світлана Миронова, керівник відділу наукової роботи Тетяна Франчук, провідний фахівець відділу наукової роботи Леся Руда, керівник відділу фандрайзингу Вероніка Буторіна взяли участь у вебінарі «Performance-based Research Funding: забезпечення сталого розвитку науки та економіки».

До складу організаційного комітету вебінару з представників Наукового комітету національної ради з питань розвитку науки і технологій увійшла завідувач кафедри теорії та початкової освіти К-ПНУ, доктор педагогічних наук, професор Наталія Бахмат.

На вебінарі обговорили питання фінансування наукових досліджень (зокрема, їхній вплив на економічний розвиток і соціальні потреби в контексті сучасних викликів); здійснили спроби пошуку балансу між фундаментальною та прикладною наукою, а також розглянули ефективні механізми фінансування, спрямовані на підтримку наукових досліджень, що сприяють інноваційному розвитку.

Модератором зустрічі виступила Олександра Антонюк.

Із вітальним словом до присутніх звернулися голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та доктор Олівер Піпер (Deputy Head of Division 212 – Cooperation with Eastern Europe (except EU), South Caucasus, Central Asia).

Заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов повідомив про важливість формульного фінансування, особливоті проведення державної атестації наукових установ та закладів вищої освіти, акцентував увагу на Стратегічному плані діяльності МОН до 2027 року.

Досвідом фінансування закладів вищої освіти в Швейцарії поділилася доктор  Anja Niedworok (BMBF Department Higher Education and Research System; Education Funding, Policy Unit).

Начальник відділу наукової політики та міжнародних відносин  Товариства сприяння розвитку науки імені Макса Планка доктор Бертольд  Нейзерт (Head of the Department for Research Policy and ExternalRelations, Max Planck Society) поінформував про діяльність Товариства.

Діяльність Товариства Макса Планка, яке є недержавною установою,  зосереджене на якісних  фундаментальних досліджень (що становлять майже 90% від числа всіх досліджень, що здійснюються в Товаристві), що здійснюються шляхом автономії в діяльності товариства. Пан Нейзерт ззначив, що  фінансування Товариства складає близько 6% від загальної суми фінансування всіх наукових установ Німеччини, а науковці Товариства переважно працюють за рахунок участі в наукових конкурсах по всій Європі.

Dr. Anja Görnitz (Deputy Head of Unit Leibniz Competition Procedure) розповіла про діяльність Асоціації Лейбніца, яка функціонує  на території всієї Німеччини і фінансується з декількох джерел. Оцінювання діяльності Асоціації здійснюється із залученням зовнішніх експертів і проводиться шляхом написання експертного звіту та затвердження цього звіту спеціальним науковим комітетом раз на 7 років.

Dr. Jens Neugebauer (International Representations and Senior Advisors Fraunhofer-Gesellschaft, Fraunhofer Society) у своїй доповіді зосередив увагу на особливостях фінансування Товариства імені Фраунгофера, яке є найбільшим в Європі науковим товариством прикладних досліджень. Фінансування товариства здійснюється пропорційно: третина від Міністерства науки та досліджень, третина від замовлень промислової галузі і третина від осіб зацікавлених в дослідженнях. Товариство кожного року проводить переговори про розмір базового фінансування, що дозволяє проводити на базі Товариства дослідницькі проєкти, які є пріоритетними на європейському та світовому ринку.

Mr. Sören Wiesenfeldt (Head of Department Research, Helmholtz Association) розповів про особливості діяльності Товариства імені Гельмгольца, однієї з п’яти найбільших наукових організацій Німеччини, яка займається науковими дослідженнями в природничих, медичних і технічних галузях.

У роботі вебінару також взяли участь:

Анатолій Загородній, президент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, виступив із доповіддю «Пропозиції до проекту державної стратегії розвитку науки, технологій та інноваційної діяльності. Принципи організації та фінансування наукових досліджень»;

Олексій Колежук, заступник голови Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України, із доповіддю «Пропозиції 2023р. Наукового комітету щодо дизайну системи фінансування наукової діяльності».

Під час панельної дискусії «Можливості та виклики, які стоять перед ЗВО та науковими установами в умовах війни та повоєнного відновлення» до обговорення долучилися:

Володимир Павліков, голова Ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти, проректор з наукової роботи, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», доктор технічних наук, професор;

Анатолій Чорноус, член Наукового комітету, проректор з наукової роботи, Сумський державний університет, доктор фізико-математичних наук, професор,  академік АН вищої школи України.

Відділ наукової роботи