Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Яна Васильчук (Погомій) – випускниця Інституту соціальної реабілітації та розвитку дитини (факультет корекційної та соціальної педагогіки і психології) 2007 року (спеціальність Соціальна педагогіка. Практична психологія, кваліфікація – соціальний педагог, практичний психолог у закладах освіти), соціальний педагог Кам’янець-Подільського ліцею №7 Хмельницької області.

Що спонукало Вас обрати спеціальність Соціальна педагогіка. Практична психологія і стати студенткою факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

Навчаючись у школі, я мріяла допомагати людям, бо в моїй родині лікарів завжди приділяли увагу іншим та намагались вирішити проблеми тих, хто звернувся по допомогу. Надихаючись вміннями батьків, я хотіла здобути таку освіту, де змогла б використати найкращі якості характеру та вміння для добрих справ, вплинути на людей, щоб співпраця зі мною додала краплину світла й добра в їхнє нелегке життя, тому і зараз дотримуюсь цієї головної мети.

Чому саме ця спеціальність? 

Я хвилювалась, вирішуючи яку спеціальність обрати, але коли відвідала підготовчі курси при університеті я познайомилась із чудовими людьми, з якими і розпочався мій шлях. Спеціальність Соціальна педагогіка була новою, тому я зробила вибір на користь цієї освіти і вважаю, що не помилилась, адже вона лише набирає обертів у своєму розвитку та є досить перспективною.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’яталися роки навчання? Кого із викладачів згадуєте?

Студентські роки для мене найкращі і незабутні. Наша група була згуртованою, веселою та активною. Кожен був задіяний у заходах, що проводились на факультеті та в університеті. Активно брали участь в олімпіадах із психології та не забували про дозвілля. Сьогодні ми всі спілкуємося, зустрічаємося, радимося і допомагаємо один одному, маємо свою групу у вайбері.

Завдяки викладачам сформувала безліч фахових компетентностей. Вдячна куратору групи Опалюку О. М., який  завжди підтримував. Завдяки Співаку В.І. змогла відкрити для себе шлях до наукової діяльності та захистила на відмінно дипломну роботу. Інформативними й цікавими були пари Мельник Л.М., Бігун Н.І., Сербалюка Ю.В. Із захопленням милувалась жіночою вродою та відповідальністю Славіної Н.С., безмежним добром й індивідуальним підходом Михальської Ю.А., Дідик Н.М., які тоді лише розпочинали свій науковий шлях. Із теплом і любов’ю згадую всіх викладачів, адже кожен впливав на формування нашої особистості та вкладав у нас частинку своєї душі. Дякую за знання та досвід, який змогла здобути завдяки Вам усім!

Які навики Ви здобули під час навчання в університеті?

Теоретичного матеріалу ми опрацювали дуже багато з різних предметів, часто готувались у бібліотеці центрального корпусу, але головне ми мали можливість набути практичних навичок у різних організаціях і школах, ліцеях. Першого практичного досвіду у сфері соціальної роботи набула в Районному центрі соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, де ознайомилась із різними категоріями сімей, яким надавали допомогу. Проходивши практику в Міському центрі соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, ознайомилась із потужним волонтерським об’єднанням. Особливо тепло згадую Кам’янець-Подільський ліцей №17 та практичного психолога Савель І.С., яка ознайомила з вміннями індивідуального консультування та допомогла здійснити практичне дослідження дипломної роботи, надихала на планування індивідуальних і групових профілактичних заходів. Це неоцінений досвід!

Що Вам подабається у роботі?

Пишаюсь, що потрапила в колектив Кам’янець-Подільського ліцею №7, де працюють різні педагоги, яких об’єднує одне бажання – зростити успішних випускників та максимально допомогти їм знайти власне покликання. Під опікою моєї психологічної служби є понад 700 учнів, більше 200 дітей відносяться до різних категорій соціально-психологічного супроводу.

У роботі мені подобається бачити в учнях зміни на краще, адже працюю з різними категоріями сімей, що опинились у складних життєвих обставинах. Особливо пишаюсь, коли бачу щасливі очі та усмішку на обличчі.

У чому черпаєте сили, натхнення? Якому відпочинку віддаєте перевагу?

Мене найбільше надихає, коли ідучи коридором школи, я зустрічаю учнів, які тягнуться до мене в обійми, чи питають коли я ще завітаю до них у клас. Така довіра є рушійною силою в моєму житті!

Перевагу у відпочинку надаю проведенню вільного часу зі своєю родиною, дітьми. Особливо люблю проводити час на свіжому повітрі: чи то прогулянки за містом, чи їзда на велосипеді, чи подорожі – головне, що поруч біля мене люди, яких я дуже люблю!

Дайте поради молоді: як правильно обрати свою професію?

Обираючи професію, не бійтесь зробити неправильний вибір, це лише одна з пригод, яка може бути на все життя, або дасть початок чомусь новому та важливому у Вашому житті!

Які Ваші побажання alma-mater?

Зичу толерантних, талановитих і творчих людей, що зможуть здійснити мрію всіх Українців – жити у вільній та успішній країні!

Кафедра соціальної роботи
в межах рубрики «ВІД МРІЇ ДО ДІЇ»