Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Тетяна Лясковичвипускниця історичного факультету спеціальності 032 Історія та археологія; працює вчителем історії.

Screenshot

Що спонукало Вас обрати історичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

Після закінчення школи у 2013 р. розпочалася метушня з вибором навчального закладу для здобуття вищої освіти. Як у кожного випускника, в очах були страх і невизначеність. Зважаючи на захоплення історією ще зі шкільної парти, а також успішно складене ЗНО (195,5 б.), вирішила спробувати себе в ролі вчителя історії. Вибір припав на історичний факультет К-ПНУ, оскільки він славився потужним професорсько-викладацьким складом та хорошою матеріально-технічною базою для навчання.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’яталися роки навчання на факультеті? Кого із викладачів згадуєте? Згадуючи студентські роки, за чим жалкуєте? 

Студентські роки були яскравими й незабутніми. Мені пощастило навчатися в О.М. Завальнюка, О.М. Федькова, В.С. Степанкова, С.А. Копилова, А.Г. Філінюка, Л.В. Баженова

 та І.В. Рибака, які дали базу знань, прищепили любов до майбутньої професії та стали прикладом для всієї студентської спільноти. Щирість і відкритість викладачів сприяла дружній та демократичній атмосфері під час навчання, згуртованості студентського колективу. Із радістю згадую археологічну практику в с. Губин під керівництвом В.І. Якубовського. Отримані емоції не передати словами.

Навчання було настільки цікавим і захопливим, що закінчивши магістратуру у 2019 р., я вступила в аспірантуру. Знаючи про моє бажання досліджувати військову історію, науковий керівник О.М. Завальнюк запропонував відповідну тему: «Діяльність державних органів із матеріально-технічного забезпечення збройних сил УНР (листопад 1918 – листопад 1920 рр.)». Збір архівного матеріалу виявився прогресивним. Вдалося відвідати 6 архівних установ та декілька бібліотек. Аспірантський марафон закінчився в грудні 2023 р. здобуттям наукового ступеня доктора філософії з галузі знань 03 Гуманітарні науки за спеціальністю 032 Історія та археологія.

Де Ви зараз працюєте? Що входить в коло Ваших обов’язків? Вам подобається робота? Чим запам’яталися перші дні роботи?

Багаж знань, отриманий у стінах рідного істфаку, любов та прагнення навчати посприяли рішенню влаштуватися на роботу в школу. Перший рік пройшов надзвичайно плідно. Учні, яких готувала до олімпіад та наукових конкурсів стали їх призерами. Цьогоріч моя учениця склала НМТ з історії на 200 балів. Та найголовніше – це набутий досвід і зворотній звʼязок від учнів. Адже це свідчення того, що робота не марна. Тому для мене найкраща мотивація – це результат!

У чому секрет Вашого успіху? Дайте пораду студентам університету.

Мені складно сказати чи я успішна людина. Вважаю, якщо завдання виконане – це успіх. Звертаючись до абітурієнтів і студентів хочу підкреслити, що насправді немає секрету чи шаблону, за яким усі стають успішними викладачами, учителями, політиками чи бізнесменами. Уся справа в самоорганізації. Поставте собі ціль і впевнено крокуйте. Не завжди можна досягти мети одним шляхом. Шукайте безліч доріг і можливостей та не зважайте на падіння. Адже не важливо скільки було невдач, головне набутий досвід і сформовані практичні навички. Також не забувайте, що найважливіше в житті – це зрозуміти хто ти є. Потрібно бути собою. Тоді можна торувати свою стежину до бажаної вершини.

Які Ваші побажання alma-mater?

Щиро вдячна професорсько-викладацькому складу за професіоналізм, відданість справі, розуміння, терпіння, індивідуальний підхід до кожного, за створення унікальної атмосфери взаємодії, довіри між  студентами і викладачами. Бажаю вам наполегливих та цілеспрямованих студентів!