Erasmus+ Alumni: Христина Барчук

Erasmus+ Alumni: Христина Барчук

Радо вітаємо ще одну Erasmus Alumni Університету Огієнка.

Христина Барчук – студентка 3 курсу факультету іноземної філології (спеціальність 014 Середня освіта (Мова та література (англійська, німецька). Навчалась у Католицькому університеті в м. Ружомберок (Республіка Словаччина) із 16 лютого до 15 липня 2024 р., реалізуючи академічну мобільність за напрямом КА171: міжнародна кредитна мобільність у формі навчання.

Христино, розкажи нам як усе починалося?

Усе починалося з того, що я побачила на сторінці соціальної мережі Instagram допис про можливість навчання за кордоном за програмою Еразмус+. Велике бажання спробувати навчатися за кордоном, жити в іншомовному середовищі, знайти нових друзів, пізнати культурні та освітні відмінності змусили мене взяти участь в цій програмі.

Чи виникали труднощі під час підготовки документів?

Зовсім ні. Правильне заповнення документів, їх підготовка може здаватися чимось складним та незрозумілим, але варто розуміти, що завжди можна звернутися за допомогою до провідного фахівця з міжнародної академічної мобільності у відділі міжнародних зв’язків нашого університету і вона допоможе вам з будь-якими складнощами.

Як проходив відбір?

Для початку потрібно ознайомитися з усіма необхідними документами, які потрібно надіслати відділу міжнародних зв’язків. Варто також зазначити, що необхідно подати сертифікат на рівень англійської мови. Його я отримала після проходження тесту в університеті. Після того, коли ви будете обрані учасниками програми Еразмус+, провідний фахівець з міжнародної академічної мобільності відділу міжнародних зв’язків вас проінформує про подальші дії.

«Ландан із зе кепітал оф грейт брітан». Я готова(-ий) їхати?

Звісно, що рівень мови перевіряють ще на першому етапі відбору до навчання за програмою Еразмус+. Це вже означає, що рівень англійської мови важливий. Для навчання за кордоном та й загального проживання там, англійська повинна бути на достатньому рівні. Варто розуміти, що навчання в Ружомберку проходило англійською мовою, ми спілкувалися зі студентами також англійською мовою. У подорожах нам теж доводилося розмовляти англійською мовою. Тому так, рівень мови важливий. Хочу також зазначити, що великим плюсом будуть знання мови тієї країни, у якій ви будете навчатися. Якщо цих знань у вас немає, то можна не хвилюватися. Протягом навчання за кордоном у вас будуть курси мови (у моєму випадку це були курси словацької мови), які зроблять ваше проживання за кордоном зручнішим, а сам процес адаптації до іншомовного середовища – легшим і швидшим.

А еразмусівцям потрібно вчитися?

Багато хто вважає, що ті студенти, які приїхали навчатися за програмою Еразмус+, можуть не докладати зусиль у навчанні. Але це не так. Ми, еразмусівці, відвідували пари разом із студентами, які навчалися там на постійній основі. Нам також потрібно було проявляти свою активність на парах, виконувати домашнє завдання, та й, врешті-решт, складати іспити, які проходили в однаковому для всіх форматі. Так, у студентів програми Еразмус може бути не такий насичений розклад занять, проте свої пари варто відвідувати.

Чи є в програмі підтримка для новоприбулих студентів?

Так, звісно. Нам проводили заходи для ознайомлення з університетом, мовні курси тощо. Також ми мали змогу в будь-який момент звернутися за допомогою до наших координаторів, які були раді нам допомогти під час виникнення серйозних проблем, таких як відкриття банківського рахунку, оформлення посвідки на тимчасове проживання тощо. Велику роль відіграли місцеві студенти, які теж багато допомагали як в освітньому процесі, так і в адаптації до проживання.

Як організована система оцінювання під час обміну?

Тут усе відбувалося в залежності від предмету та від викладачів. Більшість із них не виставляли бали протягом занять, але враховували активність на парах. Також ми отримували домашнє завдання, яке завдяки правильному та якісному виконанні, враховувалося під час виставлення фінального балу. Наприкінці семестру нам проводили іспити, які могли бути в формі письмового або онлайнового тесту, дебатів (як це було в мене з Practical Class 4) або презентацій.

Які культурні адаптації можуть бути необхідними?

Так як я навчалася у Словаччині, то великих відмінностей у культурних особливостях із Україною в мене не виникало. Попри це, культурна адаптація дуже важлива в контексті комфортного проживання та навчання за кордоном. Варто враховувати такі чинники, як знання державної мови країни, у якій ви навчатиметеся, харчові звички, певні традиції та звичаї, стиль життя людей тощо. Як приклад, у Ружомберку більшість людей є сімейними, тому люблять проводити вечір вдома. Із цієї причини перші дні для мене були незвичними, коли, прогулюючись вечірнім містом, я зустрічала лиш невелику кількість людей. Варто також зазначити, що в Словаччині багато магазинів не працюють в суботу та неділю, до чого також треба бути заздалегідь готовим.

Які найпоширеніші труднощі можуть виникнути під час обміну?

На мою думку, найпершим і найважливішим бар’єром може стати страх говорити. Багато студентів, попри високі знання іноземної мови, бояться говорити. Комунікація за кордоном надзвичайно важлива, тому цього бар’єру варто позбуватися. Хочу зазначити, що студентам, які навчатимуться за кордоном, потрібно знати, що не всі люди володіють англійською мовою, тому потрібно бути готовим до того, що в певні моменти доведеться прикладати більше зусиль під час відвідування аптеки або інших офіційних установ, таких як поліція. Відмінності в системі навчання та освітньому процесі також можуть викликати певні труднощі в студентів, які приїхали навчатися за кордон.

Як організувати свій час, щоб поєднати навчання і дозвілля?

Насправді, це не є щось надзвичайно складне та неможливе для виконання. Викладачі Католицького Університету в Ружомберку не «завалювали» нас домашнім завданням і давали час на відпочинок. У більшості випадків свій вільний час варто організовувати відповідно до розкладу предметів, який ви будете мати під час навчання за кордоном. У мене навчання проходило протягом трьох робочих днів, а в п’ятницю були курси словацької мови. Після занять у мене залишався вільний час для дозвілля. Цей графік для мене був зручним, адже я мала два робочі дні для якісної підготовки домашнього завдання, а вихідні я також могла виділити для прогулянок з іншими студентами, походів до місцевих озер, читання книг тощо.

Як проходить процедура акредитації отриманих балів і кредитів?

Це питання також не є складним для виконання. Найперше та найважливіше, що варто зробити, це скласти всі необхідні іспити в університеті. Далі, після виставлення викладачами фінальних балів за кожен предмет, ви можете піти до університету, де вам переведуть ці бали у ту систему, яка необхідна вам. У моєму випадку, Мартін, наш координатор у Ружомберку, допоміг нам в акредитації всіх балів, отриманих за кожен предмет.

Як отримати доступ до бібліотек і навчальних ресурсів?

Усе дуже просто. Ще перед початком навчання координатори в Ружомберку ознайомили нас із бібліотекою та правилами її користування. Вони також надали нам доступ до всіх потрібних підручників, принтерів у бібліотеці тощо.

Чи проводяться якісь заходи для новоприбулих?

Звісно. Ще перед початком навчання нас ознайомили з університетом, його структурою, факультетами, деякими викладачами тощо. Також нам провели екскурсію університетом та нашим факультетом, показали університетську бібліотеку та їдальню, попередньо ознайомивши нас із правилами користування. Після прибуття нам також організували поїздку в гори, де ми всі мали змогу краще познайомитися один з одним, дізнатися багато чого нового про кожного студента програми Еразмус+, пізнати природу Словаччини та спробувати страви словацької кухні.

Які заходи безпеки потрібно враховувати під час перебування за кордоном?

Важливо розуміти, що ви перебуваєте в іншій країні, тому варто заздалегідь розуміти, що варто дбати про власну безпеку. Найперше, що можна зробити, так це оформити медичне страхування перед поїздкою за кордон, яке зможе покрити витрати на лікування в разі потреби. Під час перебування за кордоном варто бути обережним із власними речами, щоб уникнути випадків крадіжки.

  • І традиційно на завершення, продовж фразу «Erasmus+ для мене – це…»:

Erasmus+ для мене – це можливість пізнати себе по-новому. Ця програма дозволяє вийти за межі звичного середовища, побачити світ іншими очима та розширити свій кругозір. Участь в Erasmus+ допомогла мені краще розуміти себе, свої сильні та слабкі сторони, а також визначити подальші життєві цілі та пріоритети.

ONCE ERASMUS, ALWAYS ERASMUS!

Працюємо та перемагаємо!

Відділ міжнародних зв’язків