Затверджено положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти

Затверджено положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти

01 серпня 2024 р. набуло чинності нове Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Змістове і структурне вдосконалення процесів зовнішнього забезпечення якості якнайповніше врахувало інтереси закладів вищої освіти. Використані унікальний досвід 5 років активної роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (далі – НАЗЯВО) та осмислення його провідними стейкголдерами.

Також запроваджені важливі складові системи зовнішнього забезпечення якості. Зокрема, для відповідності європейським стандартам передбачені проведення постакредитаційного моніторингу та розгляд оскарження рішення НАЗЯВО Апеляційною палатою. Внесено зміни до Критеріїв оцінювання якості освітньої програми (Додаток 1 до Положення п.8 розділу І) та визначено Перелік сумісності спеціальностей для одночасної акредитаційної процедури (додаток 2 до Положення п.3 розділу ІІ) та ін. Отже, наступний акредитаційний сезон 2024-2025 н. р. розпочнеться за новим Положенням.

Національне агентство планує проведення серії семінарів для роз’яснення Положення учасникам процесів забезпечення якості вищої освіти. Стежте за анонсами в наших соціальних мережах.

Під час підготовки матеріалів використано інформаційні ресурси із сайту НАЗЯВО (http://surl.li/yqxfhh)

Геннадій Бесарабчук
проректор з науково-педагогічної роботи
та міжнародних зв’язків