Участь у засіданні семінару славістичної філології

Участь у засіданні семінару славістичної філології

Делегація викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка у складі завідувача кафедри журналістики Олександра Волковинського, декана факультету іноземної філології Володимира Кшевецького, асистента кафедри історії української літератури та компаративістики Інни Волковинської взяла участь у засіданні семінару славістичної філології Ґетінґенського університету ім. Георга Августа[i]. За запрошенням керівника означеного семінару професора Маттіаса Фрайзе тривалість перебування викладачів нашого вузу була визначена терміном з 7 по 11 січня 2016 року.

Засідання семінару славістичної філології відбувалося у формі інтернаціональної конференції та було присвячено проблемам діалогу німецької та східнослов’янської культур в історичній перспективі. Відкривала конференцію віце-президент Ґетінґенського університету ім. Георга Августа професор Хільтрауд Каспер-Хене. Далі упродовж шести засідань учасники конференції обговорювали проблеми, пов’язані зі встановленням і розвитком діалогічних зв’язків між німецькою та східнослов’янською культурами.

Теми і зміст доповідей викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (Волковинська І. Поетична інтерпретація смислу форми: “Книга пісень” Г. Гайне в перекладах В. Кобилянського; Кшевецький В. Традиції німецької поезії XVI ст. в циклі Валерія Брюсова “Сни людства”; Волковинський О. Інтерпретація офітських мотивів в поезії німецького і російського символізму) викликали жвавий інтерес, зацікавлене обговорення і схвальне сприйняття.

Викладачі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка гідно репрезентували наш навчальний заклад, засвідчили бажання керівництва нашого університету розвивати міжнародне співробітництво в науковій, культурній, інформаційній та освітній галузях.

Витрати на поїздку і перебування викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка взяла на себе сторона, що приймала учасників засідання семінару, за підтримки німецької дослідницької спільноти (DFG).

Олександр Волковинський, завідувач кафедри журналістики

[i] Історична довідка. Ґетінґенський університет (Georg-August-Universität Göttingen) заснований у 1734 р. курфюрстом Ганновера й англійським королем Георгом ІІ. Вважається одним із найпрестижніших у країні та світі. Входить до європейської асоціації Коїмбрська група та до об’єднання найбільших університетів Німеччини German U15. На сьогодні університет складається з 13 факультетів. У ньому навчається приблизно 24 тис. студентів, працює понад 2500 викладачів і наукових співробітників, яким допомагає технічний та адміністративний персонал чисельністю понад 10 тис. осіб. Сорок п’ять лауреатів Нобелівської премії, які навчалися або викладали тут, визначні особи з колишніх студентів заслужено здобули для Ґетінґенського університету місце в історії.