Подвійне нагородження переможців

Подвійне нагородження переможців

Цієї осені на сайті «Кам’янець-Подільський історичний» (www.kphistory.com.ua) керівництво історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка ініціювало проведення двох цікавих конкурсів. Зокрема, мова йде про ІХ конкурс учнівських і студентських наукових робіт на тему: «Розвиток освіти на Поділлі: минуле та сучасне (до 95-ї річниці заснування Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка)» (21 жовтня – 4 грудня) та фотоконкурс «Вартові століть-ІІ» (10 жовтня – 10 грудня), який є спільним проектом з фотоклубом «Погляд».

Із року у рік у нашому конкурсі беруть участь молоді науковці, які безпосередньо вивчають історію у нашому університеті та учні спеціалізованих навчальних класів з цього предмету. Нагородження відбулося в аудиторії для захисту кандидатських дисертації з історії України. У науковому конкурсі взяло участь 9 молодих науковців. Переважно, це студенти-історики, які активно займаються у студентському науковому товаристві, яке очолює Діана Яблонська, студентка ІV курсу. До розгляду журі конкурсу були надіслані статті та повідомлення, які мають наукову і практичну цінність. Тематика конкурсних робіт стосувалася проблем культурного, освітнього і духовного життя на Поділлі незалежно від хронологічних меж. До останнього моменту ми були впевненні, що цей конкурс закінчиться представленням лише робіт наших студентів. Тому нам було приємно,коли на нашу електронну скриньку надійшла конкурсна робота від учениці випускного класу міського ліцею. Підсумки підводили представники редакції сайту «Кам’янець-Подільський історичний» та осередку студентського наукового товариства історичного факультету. Всі матеріали будуть розміщенні на сайті конкурсу. Під час вручення вітальних грамот і подарунків Володимир Дубінський, декан історичного факультету зауважив: «Говорити, що хтось виграв, а хтось з вас програв – буде неправильним. Кожна конкурсна робота – це суб’єктивний виклад дослідженого матеріалу, сукупність міркувань, які пояснюють певну наукову проблему».

Ні для кого не є секретом, що деякі викладачі, володіючи певними знаннями і навичками роботи з ПК, перевіряють студентські роботи на унікальність тексту спеціальними інтернет-програмами (антиплагіатом). Не знехтували і ми цією технологією. По-перше, в результаті перевірки виявилося, що близько 3-4 робіт мають унікальність не менше 96%, 3 роботи – не менше 60% актуальності. По-друге, в роботах гарно передана власне бачення щодо виявлення поставленої проблеми. Вони цікаві, оригінальні, більшість з них дійсно є унікальними авторськими текстами, а не суцільним плагіатом готових напрацювань інших досвідчених істориків-регіоналістів минулого чи сьогодення.

У ХІ конкурсі були визначені такі переможці: І місце – Сніжана Корінець, студентка IV курсу історичного факультету; ІІ місце – Юлія Дякова, учениця 11 класу міського ліцею; ІІІ місце – Анастасія Дмитрук, студентка ІІ курсу історичного факультету нашого університету. Робота С. Корінець вразила мене особисто одразу ж вразила. Нещодавно, буквально півтора місяці тому я гостювала у своєї львівської подруги-театрознавця, яка теж досліджує театральне життя на Поділлі у І пол. ХХ ст. Вона мене просила підібрати якусь літератури по її темі у нашому місті. Не зважаючи на те, що Сніжана, як і всі інші учасники, скористалася науковими студіями досвідчених дослідників. Проте обрана тема є дуже актуальною на сьогодні. Виклад думок у статті є логічним і послідовним.

Незабаром буде виданий збірник з науковими дослідженнями конкурсантів. Його примірники отримає кожен учасник. Брошура водночас буде поширена по бібліотекам усіх загальноосвітніх закладів міста і у міській центральній бібліотеці Кам’янця-Подільського. На сьогодні у ЦМБ формується  спеціальний відділ, який займається накопиченням наукової і науково-популярної історичної літератури, яка стосується регіональної історії або історико-краєзнавчих досліджень на Поділлі. Також декан зробив оголошення про те, що у червні наступного року на базі нашого історичного факультету буде проведений семінар для учнів 9-10-х класів Хмельницької області, які приїдуть аби поспілкуватися з провідними науковцями-істориками К-ПНУ імені Івана Огієнка. Також варто зазначити, що електронну pdf-версію збірника можна буде завантажити на сайті. Думаю, що це буде хорошим доповненням, адже її можна буде надіслати друзям чи знайомим, які досліджують подібну тематику по електронній пошті для детальнішого ознайомлення.

Як фаховий історик я свідомо розумію, що світлини – це справжнє історичне джерело. Крім того, фотографія відкриває нам світ краси, діє на почуття, змушує образно мислити. Особливо відчувається це, коли фотокамера потрапляє у руки справжнього художника. Його бачення й фантазія, хвилювання і захоплення передаються нам завдяки мистецьки виконаним фотозображенням. Фотограф вкладає у свою світлину не лише якусь окрему мить – у ній фіксується ціла епоха, погляди, середовище і настрої його сучасників. Приємно відзначити, що у фотоконкурсі, окрім кам’янчан, велику кількість робіт (до 5 робіт) надіслали учасники з м. Хмельницького. Серед авторів світлин є не лише професійні фотографи. Наприклад, І місце посіло фото Оксани Фльорчук, викладача К-ПДХШ. За цю ефектну світлину одноголосно усі члени журі поставили найвищі бали. ІІ місце виборов хмельничанин Сергій Аніськов, ІІІ місце – Оксана Григоренко, піймавши у свій об’єктив незвичайного сінокоса, який порався на Новому замку. Також були обрані переможці у кількох номінаціях: «Архітектура Старого міста» – отець Томаш Блажчик, «Репортажне фото» – молодий фотограф Олександр Гусін та «Портрет кам’янчанина» – Олександр Слободянюк, начальник центру інформаційних технологій К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Оцінювали світлини мені випала нагода у товаристві Юрія Савіна, голови ГО Кам’янецький-Подільський фотографічний клуб «ПОГЛЯД»), Дмитра Бабюка, адміністратора сайту «Кам’янець-Подільський історичний», художника, Христини Руссу, фотокореспондент газети «Студентський меридіан online» К-ПНУ імені Івана Огієнка, член фотоклубу «ПОГЛЯД», Олександра Тарнавського, професійного фотографа, члена фотоклубу «ПОГЛЯД», Володимира Дубінського, декана історичного факультету К-ПНУ ім. Івана Огієнка та Василя Гаврилюка, директора СТО «Престиж», голова МО партії «Рідне місто».

Декан історичного факультету Володимир Дубінський при підведенні підсумків також повідомив учасникам, що найближчим часом буде організована фотовиставка з кращих робіт конкурсантів на ІІ поверсі корпусу історичного факультету. Спершу організаторами планувалися інші дати підведення підсумків, проте ми вирішили, що вручення подарунків переможцям буде більш приємним саме 19 грудня, у День Святого Миколая. Коли я розробляла дизайн для вітальних грамот переможцям і учасникам наукового конкурсу, то помітила в макеті цікаву особливість. Рівно рік тому, 19 грудня ми підводили підсумки VIII конкурсу. Напевно, це стає хорошою традицією – вітати переможців саме у День Святого Миколая.

Від щирого серця хочеться подякувати деканові нашого факультету В. Дубінському та В. Гаврилюку, голові Кам’янець-Подільської МО партії «Рідне місто», безпосередньому спонсору обох змагань . Вони доклали чимало зусиль для щорічного проведення цих конкурсів. Ми ще раз впевнилися, що студентська і учнівська молодь не є пасивною у нашому місті, активно цікавиться питаннями регіональної історії. Я відчуваю, що на істфаці зростає чудова зміна, адже Діана Яблонська, голова студентського наукового товариства нашого факультету, змогла за досить короткий час зорганізувати студентів-істориків і школярів до участі в конкурсі.

Ще раз хочемо привітати усіх конкурсантів із Днем Святого Миколая! Нехай у вашому житті буде чимало приємних сюрпризів, бажаємо усім наснаги і натхнення для наступних досліджень і для створення нових фото шедеврів. Маємо надію у наступному 2014 році побачити серед конкурсантів нових учасників

 

Ольга Комарова, гол. редактор сайту

“Кам’янець-Подільський історичний”

та газети “Студентський меридіан”.

Світлини Лілії Надвідної