Національна поліція служить, щоб захищати

Національна поліція служить, щоб захищати

Студенти факультету української філології та журналістики К-ПНУ імені Івана Огієнка спілкувалися із представниками Національної поліції.

До університету з профілактичною метою завітали Микола Семенишин – начальник ГУ Національної поліції в Хмельницькій області; Борис Сушицький – начальник Кам’янець-Подільського МВ ГУНП в Хмельницькій області; Юрій Плюта – заступник начальника Кам’янець-Подільського МВ ГУНП в Хмельницькій області.

Зустріч відбулася в 406 аудиторії центрального корпусу. Під час бесіди гості ознайомили студентів та викладачів із особливостями роботи підрозділів Національної поліції. Щоб краще зрозуміти роботу поліцейських, було змодельовано злочин. Таке відтворення ситуації наочно продемонструвало специфіку функціонування структурних поліцейських частин центрального органу виконавчої влади.

Сьогодні для Національної поліції важливо співпрацювати з громадою, щоб бути гарантом справедливості й безпеки. Саме громада повинна перевіряти ефективність її діяльності. Визначається вона й за результатами зовнішніх соціологічних опитувань, внутрішнього опитування серед особового складу, серед працівників оперативно-слідчої служби. Проте найголовнішим критерієм якості роботи поліцейських є рівень довіри громадян.

Також представники Національної поліції визначили головні напрямки своєї роботи:

  • забезпечення громадського порядку;
  • охорона та захист прав і свобод людини, інтересів суспільства й держави;
  • протидія злочинності;
  • створення кваліфікованої бази працівників;
  • розвиток патріотичного руху.

Окрім виконання своїх безпосередніх обов’язків, Національна поліція піклується про всебічний розвиток дітей та молоді, які є основою майбутнього. Разом із молодіжними організаціями було створено рух «ХОМА» («Хмельницьке об’єднання молодих і активних»). Функціонує дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Джура». Також підготовлено проект «Спорт, поліція і діти», який спрямований на проведення фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів для дітей. Все це формує національну ідею, яка згуртовує суспільство.

Під час зустрічі представники поліції проводили і профорієнтаційну роботу. Кількість штатних працівників недостатня, тому в травні 2017 року відбудеться третій набір до лав Національної поліції. Претендувати на посаду поліцейського може громадянин України з вищою освітою без судимості віком від 18 до 55 років, який має військовий квиток. Кожний потенційний працівник має пройти декілька етапів відбору. Спочатку перевіряється  логіка мислення за допомогою тестів. Згодом потрібно пройти медичну комісію й здати заліки з фізичної підготовки. Після цього розпочинається спеціальне навчання, для того щоб набути професійних навичок.

Після ґрунтовної інформаційної частини зустріч продовжилася у формі діалогу. Охочі давали запитання, наводили конкретні випадки з життя, консультувалися й проявляли активність в обговорені різноманітних проблем.

Ірина Хижа