Слово, моя ти єдиная зброє…

Слово, моя ти єдиная зброє…

В історії кожної нації є особистості, унікальні своєю багатогранністю, призначенння яких – осмислювати історичне минуле й прокладати шлях у майбутнє. Протягом віків саме вони, мислителі й речники, будили в українському народові почуття історичної самобутності, ідентичності, власної гідності та закликали до волі й незалежності, саме на них трималося духовне життя нації. До таких видатних постатей українства належить легендарна поетеса, публіцист, мислитель і громадський діяч, велика жінка України Леся Українка – Лариса Петрівна Косач.

Щороку в лютневі дні Україна та українська діаспора за кордоном вшановують відому поетесу: проходять літературні та музичні вечори, поетичні читання, літературні години, конкурси читців поезій Лесі Українки та ін. Цьогоріч також по всіх бібліотеках та закладах освіти відбувалися цикл святкових заходів, присвячених 148-й річниці з дня народження Лесі Українки. До цієї знаменної дати 27 лютого на педагогічному факультеті в читальному залі відбулася читацька конференція «Слово, моя ти єдиная зброє…», організована працівниками книгозбірні та Галиною Ватаманюк, старшим викладачем кафедри теорії та методик дошкільної освіти. На захід завітали викладачі та студенти університету. Учасниками конференції були студенти III курсу педагогічного факультету спеціальності «Дошкільна освіта».
Зі вступним словом виступила завідувач сектору читального залу педагогічного факультету. Ведучі свята – Яна Пашко та Ірина Гарасим, студенти III курсу педагогічного факультету, запросили усіх присутніх поринути у поетичний та мелодійний світ ЛЕСИНОГО СЛОВА.

Присутні із захопленням слухали декламування поезій Лесі Українки у виконанні студентів: Любові Головчак, Зоряни Маїк, Катерини Шевченко, Зоряни Островської, Вікторії Абрамчук, Світлани Макарчук, Ірини Кравченко. Мар’яна Коцюк зворушливо та ніжно виконала колискову «Місяць яснесенький».

Вражаючим стало інсценування уривка з драми-феєрії «Лісова пісня» студентами III курсу: Лізою Панчук (Лукаш), Мариною Фокшек (Мавка), Катериною Шевченко, Мар’яною Коцюк, Зоряною Островською, Вікторією Абрамчук.

Бібліотекарі читального залу педагогічного факультету підготували книжково-ілюстративну експозицію «Безсмертне слово Лесі Українки». Студенти ознайомилися з творами Лесі Українки та літературою про видатну українську поетесу, які знаходяться у фонді бібліотеки.

Віктор Лабунець, доктор педагогічних наук, професор, декан педагогічного факультету, відмітив, що творчість Лесі Українки – це джерело невичерпної мудрості та незламної сили духу. У своїх поезіях вона, попри важку хворобу, ніколи не нарікала на свою долю, а продовжувала боротися. Її твори перекладені багатьма мовами, на її честь у багатьох містах, країнах стоять пам’ятники. А у селі Колодяжному на Волині діє літературно-меморіальний музей – садиба Лесі Укарїнки. Віктор Миколайович був проїздом у тих місцях і побував у садибі родини Косачів.

На завершення Галина Ватаманюк, старший викладач кафедри теорії та методик дошкільної освіти, наголосила, що ніякий педагог не зможе донести до дітей красу й істину Лесиних творів, якщо він не збагнув епохи, ідеї та обставин, які спонукали автора до написання, не усвідомив значущість виражальних засобів у відтворенні авторського задуму та не отримав духовне задоволення. Галина Петрівна побажала всім студентам удачі, творчих успіхів, великих планів і їх здійснення без перешкод, натхнення вчитися й сягати професійних висот, і нехай творча спадщина Лесі Українки допоможе їм у цьому.

Сподіваємося, що захід, який відбувся, збагатив всіх присутніх духовно, загартував в якійсь мірі морально, подарував зустріч з рідним Словом та частково підготував студентів педагогічного факультету до майбутньої роботи з дітьми.

Леся Українка – це наша душа, наша совість, наша гордість. Горить, палає на світі, вогонь Лесиних поезій, освітлює наші душі, робить їх чистішими, добрішими. І ми, п’ючи живу воду із Лесиних джерел, із вірою йдемо в майбутнє, віддаючи честь дочці Прометея.

Тамара Сологуб, завідувач сектору читального залу
педагогічного факультету