Тринадцятий рік у великому спорті розпочався з нагороди

Тринадцятий рік у великому спорті розпочався з нагороди

Вадим Довганюк – один із найуспішніших пауерліфтерів не лише в Україні, а й на міжнародній арені. Важкоатлет на Всесвітніх іграх у місті Калі (Колумбія) влітку минулого року став чемпіоном і рекордсменом світу, а також встановив новий рекорд у вправі жим лежачи. Нещодавно молодий спортсмен отримав Орден Ярослава Мудрого «За заслуги» ІІІ ступеня. Випускник магістратури факультету фізичної культури, заслужений майстер спорту, не збирається зупинятися на досягнутому. В ексклюзивному інтерв’ю для читачів «Студентського меридіану» рекордсмен поділився своїми успіхами і планами на майбутнє.

– Вадиме, розкажіть, будь ласка, коли розпочалася ваша спортивна кар’єра?

– Мої перші тренування відбулися в тринадцять років. Ось пішов тринадцятий рік моєї спортивної діяльності.

– Чому Ви обрали для себе такий вид спорту як пауерліфтинг?

– Все відбулося само собою. Прийшов у спортзал , мав бажання підкачати м’язи та потренувати своє тіло. Тренер, помітив мою наполегливість, почав робити акцент на основні вправи пауерліфтерів під час тренувань: віджимання, жим лежачи і тяга. Поступово почали виходити на змагання і здобувати перші перемоги.

– Поділіться з читачами секретами свого успіху. Кому саме Ви ним завдячуєте?

– У першу чергу, я дуже вдячний своєму тренеру – Олександру Івановичу Антонову, заслуженому тренеру України. Мій наставник постійно біля мене, приділяє мені дуже багато свого часу. Секретів особливих немає. Слід поставити для себе ціль і досягати її. Інколи суперники бувають нереально сильними. Снаги до перемоги додає вболівання за мене рідних і близьких. Дуже важливо, аби ваша сім’я розуміла, що займаєтеся важливою справою. Я водночас вдячний викладачам свого рідного факультету фізичної культури, які ставилися з розумінням до моїх частих від’їздів на змагання.

– Які поради Ви можете дати молодим спортсменам, які хочуть досягти таких же вершин у важкій атлетиці.

– Раджу їм наполегливо працювати, не лінуватися. Якщо ви обрали професійний спорт, то будьте одразу ж готові багато чим пожертвувати заради нього, щоб досягнути омріяних вершин.

– Вадиме, Ваші мрії здійснилися чи все ж не збираєтеся поки зупинятися на досягнутому в спорті?

– Безперечно, не збираюся. Зараз знову розпочинаю наполегливі тренування – готуюся до чергового чемпіонату світу.

– Які у вас ще є інтереси, окрім спорту?

– Ось в цьому навчальному році вступив на перший курс факультету іноземної філології. Опановую англійську мову. Навчаюсь заочно, адже мушу часто відлучатися на тренування і їздити на змагання. Вважаю, що кожний спортсмен міжнародного класу повинен володіти іноземними мовами.

– Якими будуть ваші побажання читачам нашого часопису?

– Бажаю усім дбати про своє здоров’я і активно займатися спортом, незалежно від вибору майбутньої професії. Здоровий спосіб життя повинен бути понад усе.

Розмовляла Ольга Комарова,
гол. редактор газети