Фразеологія в лінгвокультурному просторі

Фразеологія в лінгвокультурному просторі

14-15 травня 2019 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Фразеологія в лінгвокультурному просторі», організована кафедрою української мови разом з Інститутом української мови НАН України та Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки.

Вітальне слово учасникам конференції виголосив ректор Сергій Копилов.


На важливості й актуальності досліджень з лексики та фразеології для вивчення історії та розвитку української мови і славістики загалом наголосив Павло Гриценко, директор Інституту української мови, доктор філологічних наук, професор.

На пленарному засіданні викладачі і студенти факультету української філології та журналістики мали можливість слухати цікаві доповіді про стан дослідження загальнонародної та діалектної фразеології, проблеми її вичленовування та класифікації, типи трансформацій, функціонування фразеологічних одиниць у художніх текстах професорів Григорія Аркушина, Маргарити Жуйкової, Марії Личук, Тетяни Семашко, Людмили Марчук, доцента Наталії Коваленко.

Загалом доповіді вчених із дослідження фразеології в різних аспектах було виголошено в 6 секціях.

У рамках конференції відбулися презентації нових лексикографічних праць і наших викладачів – «Фразеологічного словника подільських і суміжних говірок» Наталії Коваленко, доцента кафедри української мови, і словника «Фразеологізми в ідіостилі Анатолія Свидницького» Бориса Коваленка, декана факультету української філології та журналістики.

Сподіваємося, що конференція з актуальних проблем досліджень фразеології в лінгвокультурному просторі стане традиційною в нашому столітньому університеті.

Кафедра української мови