National Scholarship Programme of the Slovak Republic #Іван Боровець

National Scholarship Programme of the Slovak Republic #Іван Боровець

Підвищення кваліфікації в Католицькому університеті в м. Ружомберок (Словацька Республіка) – Іван Боровець, кандидат історичних наук, доцент, кафедра всесвітньої історії К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Стажування зреалізувалося в межах програми National Scholarship Programme of the Slovak Republic. Це Національна стипендіальна програма, спрямована на підтримку академічної мобільності студентів, аспірантів, викладачів та наукових працівників: https://www.scholarships.sk/en/.

Іван Боровець, перебуваючи на стажуванні, працював над удосконаленням своїх професійних компетенцій з 1 по 30 вересня 2019 року. Кандидат історичних наук поставив собі за мету ретельно ознайомитися з навчальним процесом у ЗВО Словацької Республіки, відвідати лекції та заняття, опрацювати наукову та навчально-методичну літературу, а також зіставити методичну й практичну складову діяльності словацького викладача зі складовою наших, українських викладачів.

За період перебування в Католицькому університеті Іван Боровець перейняв досвід роботи кафедри історії філософського факультету, ознайомився з їх системним підходом до організації навчально-методичної діяльності, відвідав лекції, брав участь у дискусіях і конференціях:

  • вступній лекції з курсу «Вибрані аспекти чехословацької історії після 1945 року» (доктор філософії, доцент Петро Зматло);
  • вступній лекції з курсу «Історія Словаччини у міжвоєнний період» (доктор філософії, доцент Петро Зматло);
  • лекції «Організація та відкриття Паризької мирної конференції 1919-1920 рр.» з курсу «Всесвітня історія після 1918 р.» (доктор, філософії доцент Петро Зматло);
  • семінар «Європейське мистецтво періоду раннього середньовіччя» (доктор філософії, доцент Зентко);
  • «Дипломатія Паризької мирної конференції 1919-1920 рр.» (доктор філософії, доцент Петро Зматло);
  • Міжнародній науковій конференції «Культ в історії» (11-12 вересня 2019 р.);
  • конференції в межах грантового проєкту «Флоріан Томанек – публіцист, політик, князь» (26 вересня 2019 р.);
  • відкритій лекції доктора філософії Хведеліані (Тбіліський державний університет, тема лекції – «Соціальні процеси в незалежній Грузії».

 Цікавими й пізнавальними були зустрічі Івана Боровця з колегами з різних навчальних закладів, під час яких жваво обговорювалися актуальні проблеми як історичного минулого, так і сьогодення.

«Пропри щільну програму постійно працював у фондах університетської бібліотеки Католицького університету та Словацької національної бібліотеки в м. Мартін, – говорить Іван Боровець. – Тож напрацювання систематизуються в наукову статтю та невдовзі подаватимуться до друку».

Відділ міжнародних зв’язків