Oраторський клуб розширює коло проблем!

Oраторський клуб розширює коло проблем!

Жовтень – чудовий час для роздумів, осмислення минулого і мрій про майбутнє. Це відчувалося на черговому засіданні студентського ораторського клубу, яке об’єднало 40 учасників! Наші зібрання стають популярнішими, а теми – різноманітнішими.

10 жовтня свої ораторські здібності продемонстрували студенти факультету іноземної філології. Зустріч розпочалася сюрпризом від Олександри Іваськової (2 курс): «Жести та символи на іконах і фресках». За період існування клубу не було жодного виступу з подібної тематики! Слухачів вразила не лише інформація, що лунала з уст молодого оратора, але й відеоряд на слайдах. Слухачі дізналися про римську традицію жестикуляції, значення поширених жестів, насолодилися найкращими зразками іконопису й захопливою розповіддю Олександри. На жаль, дівчина прагнула за короткий проміжок часу (8 хв.) подати якомога більше фактів. Учасниками зібрання не вистачило глибини аналізу й можливостей обдумати почуте (101 бал зі 120).

Катерина Ковальчук (3 курс) дуже емоційно розповіла про фейки, що трапляються в Інтернеті та на телебаченні. До вибору теми її спонукав прослуханий курс медіаграмотності. Оратор розмежувала поняття «факт» і «фейк», дала поради щодо розпізнавання неправдивої інформації, послалася на корисні сайти й продемонструвала їхні можливості. Змістовність виступу, на жаль, поєднувалася з деякою сумбурністю викладу, також помітним було хвилювання Катерини. Втім, треба визнати, що дівчина ефективно працювала з аудиторією, залучала слухачів до співпраці, – тому її виступ, як і попередній, отримав досить високу оцінку (101 бал).

Вкотре потішив присутніх доповідач Ілля Лялік (2 курс). Він спробував відповісти на запитання: «Як навчитися мотивувати себе?». По-перше, бути готовим до невдач, по-друге, бути оптимістом, по-третє, окреслити шлях до мети – і далі, далі, далі… Не всі присутні повірили ораторові на слово, тому запитання-реакції стосувалися досвіду Іллі: чи  дотримується він озвучених порад? Мабуть, оратор не «уявив себе успішним», як радив присутнім, – тому його виступ оцінено 94 балами. Хочемо побажати Іллі: «Вперто крокуй, біжи, стрибай за своєю метою!», як було зазначено на одному зі слайдів його презентації!

І наостанок – бонус! П’ятихвилинною (!) скоромовкою здивувала всіх Тетяна Домарацька (1 курс, ОС «магістр»). Вона розповіла членам клубу, як треба працювати над артикуляцією й досягати чіткості дикції. Слухачі відреагували на її виступ гучними оплесками і, мабуть, отримали поштовх до самовдосконалення.

Наступне засідання Студентського ораторського клубу відбудеться 31 жовтня 2019 року. Ідеї та пропозиції щодо участі в його роботі, теми виступів можна надсилати за адресою: slov_fil@kpnu.edu.ua

Тетяна Білоусова, керівник Ораторського клубу