Микола Бажан: життя і творчість без канонів

Микола Бажан: життя і творчість без канонів

 З нагоди 115-ої річниці від дня народження українського поета, перекладача, літературознавця, державного та громадського діяча Миколи Бажана 16 жовтня 2019 року на факультеті української філології та журналістики відбувся науковий семінар-презентація «Микола Бажан: життя і творчість без канонів».

«Микола Бажан і Кам’янець» – перша тема, з якої розпочався захід, дала можливість усім присутнім дізнатися про дитинство письменника в Кам’янці-Подільському, його родину й оточення, про цікаві факти біографії, почути теплі спогади про його рідне місто.Упродовж останніх десятиліть життя і творчість Миколи Бажана не часто ставали об’єктами наукових досліджень, тому праця Віри Агеєвої «Візерунок на камені. Микола Бажан: життєпис (не)радянського поета», фрагменти з якої зачитували доповідачі, допомогла створити образ поета як людини і митця в тісному взаємозв’язку з епохою тоталітаризму, з’ясувати справжню ціну тих високих нагород і посад, які він отримував.

Найважливіша частина наукового семінару-презентації була присвячена творчості Миколи Бажана, його багатогранній літературній діяльності. Сучасний погляд на його поезію дає можливість відійти від сприйняття митця лише як типового оспівувача радянської доби. Учасникам семінару вдалося представити Миколу Бажана як яскравого й пластичного поета, котрий зумів зберегти оригінальну творчу манеру, тонкого поціновувача мистецтва, геніального перекладача поем «Витязь у тигровій шкурі» Шота Руставелі та «Фархад і Ширін» Алішера Навої. Студенти читали поетичні твори майстра, звучала класична музика, лунала пісня у виконанні Едіт Піаф…На заході були присутні вчителі й учні 11-х класів Кам’янець-Подільської СЗОШ №5. До слова була запрошена заступниця директора з науково-методичної роботи Золочевська Наталія Володимирівна. Вона розповіла про музей Миколи Бажана, що функціонує в навчальному закладі з 1985 року.

Провідна бібліотекарка Грінішина Інна Іванівна підготувала книжкову виставку, на якій були представлені матеріали про життєвий і творчий шлях письменника, велика добірка його творів.

Хвилиною мовчання присутні вшанували українського літературознавця й письменника Володимира Панченка, котрий відійшов у вічність 14 жовтня 2019 року. Його книги з дарчими написами, подаровані кафедрі історії української літератури та компаративістики, теж були представлені на виставці.

Науковий семінар-презентацію підготували студентки ІV курсу Оксана Фостата, Олеся Трофимюк, Юлія Типусяк, Марина Вишневська та студентки ІІ курсу магістратури Софія Мосендз, Тетяна Рибалка, Катерина Підлісна. Організували захід завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Рарицький Олег Анатолійович і заступниця декана з виховної та профорієнтаційної роботи факультету української філології та журналістики Громик Лариса Іванівна.

Ірина Хижа та Марина Ковальчук,

магістрантки факультету української філології та журналістики