Врятуймо планету разом!

Врятуймо планету разом!

     

«Усі ми – пасажири одного корабля,

що називається Земля»

Антуан де Сент-Екзюпері

Священний обов’язок усіх і кожного в невтомній турботі про наш спільний дім, а отже, й про себе.

Дехто помиляється, коли вважає, що зовсім нічого не трапиться, якщо кинути деінде папірець, недопалок, викинути будь-де пляшку з-під напоїв, залишити в лісі недоїдки та гори пластикового сміття… Цей список можна продовжувати… І який же результат? Що нас оточує? Величезні купи сміття. На жаль, не тільки на сміттєзвалищах. Скрізь.
Як часто розмірковує сучасний українець над цією темою? Чи хоча б кожен третій кам’янчанин усвідомлює серйозність цієї проблеми? Отже, для нас настав час діяти, бо за тим, як суспільство ставиться до проблем очищення довкілля, можна говорити про його цивілізованість і культуру.
14 листопада 2019 року з нагоди Всесвітнього дня вторинної переробки сировини кафедра німецької мови та студенти факультету іноземної філології організували й провели культурно-виховний захід «Врятуймо планету разом!».

Після тижнів сумлінної підготовки та кропіткої праці студенти груп Ang1-M18, Ang1-M19, Ang2-B16, Ang1-B18, Fil1-B18, Nim1-B19, Nim1-B18 представили мініконцерт на музичних інструментах, змайстрованих зі сміття. Непідробні музичні таланти продемонстрували солісти Олег Доманський, Вікторія та Віталіна Рекіти, музиканти Богдан Польський, Марк Петров, Олександр Беркута, Ольга Осадчук. Роль запального оркестру та хору виконали групи Ang2-B16, Ang1-B18, Fil1-B18, Nim1-B19. У незвичному форматі пролунали відомі композиції «Believer» (Imagine Dragons), «Smells Like Teen Spirit» (Nirvana), «We Will Rock You» та «Bohemian Rhapsody» (Queen), а розпочався концерт піснею «Mūll, Mūll, Mūll, ja, ja, wir sind die Saubermacher» (Сміття, сміття, сміття, так, так, ми – прибиральники).

Викладач кафедри екології природничого факультету Оксана Тютюнник провела для всіх глядачів пізнавальну лекцію на тему «Життя без сміття». Також у головному корпусі університету  представлена виставка виробів зі сміття. Кожен мав нагоду впевнитися, що не все сміття – сміття, скільки цікавого та красивого можна власноруч змайструвати із зовсім непотрібних на перший погляд відходів. Із чим чудово впоралися студенти факультету. Чого там тільки не було: і килимок із джинсів, плетені корзинки зі старих футболок, оригінальні фоторамки із платівок, оздоблених зігнутими цвяхами, і кашпо для квітів, і дерева з пластикових пляшок, і навіть були представлені вишукані сукні з плівок відеокасет та целофанових мішків.
Цей повчальний захід відвідали не лише викладачі та студенти нашого університету, а й учні 9-11 класів усіх шкіл міста Кам’янця-Подільського.

Старшокласники мали унікальну нагоду стати свідками пізнавального дійства. Учні також підготували проєкти з теми «Друге життя сміття», які вони -презентували в рамках заходу.

Студенти-магістранти Вікторія Музика, Дарія Кшевецька, Віта Подоляк, Богдана Шимкова, Мар’яна Бучко, Ангеліна Червенюк та Зоряна Колцун провели цікавий ворк-шоп німецькою мовою для учнів та студентів.

Якщо людина не зробить так, щоб на Землі стало менше сміття, то сміття зробить так, щоб на планеті стало менше людей.

Пам’ятаймо про це!

Тетяна Гавловська, викладач кафедри німецької мови