Співпраця економічного факультету з податківцями (Формування податкової культури серед молоді)

Співпраця економічного факультету з податківцями (Формування податкової культури серед молоді)

Третій рік поспіль студенти економічного факультету зустрічаються с фахівцями податкових органів Кам’янеччини. Це дійство стає вже традиційним для факультету. За ініціативою деканату семінар проходив на базі Кам’янець-Подільській об’єднаної державної податковій інспекції головного управління Міністерство доходів і зборів України у Хмельницькій області.

19 лютого в Кам’янець-Подільській об’єднаній державній податковій інспекції відбулася зустріч студентів економічного факультету К-ПНУ імені І. Огієнка з її працівниками. В ході зустрічі студенти змогли побачити де саме і як проходить робота інспекції, дізнатися більше про структуру, нові технології та порядок роботи. Були розглянуті різні питання, які стосувалися електронного підпису, подання електронних звітів, про порядок оформлення декларації та декларування доходів громадян, про закони та постанови, які вступили в дію з 1 січня 2014 року та інші актуальні новини. Також студенти мали змогу задати питання, які виникали в ході зустрічі, аби дізнатися більше про те, що їх цікавить. На згадку про зустріч студенти отримали подарунки у вигляді двох брошур: «Про декларування доходів громадян» та «Про права і обов’язки платників та податків контролюючих органів». Загалом семінар проходив у приємній атмосфері. Його учасники отримали уявлення того, як саме працює ця система і як в майбутньому з нею співпрацювати.

Не менш цікавою темою на цьому заході було «Декларування доходів громадян за 2013 рік», в тому числі важливе питання для студентів – повернення частини податку з доходів фізичних осіб у разі права на податкову знижку при оплаті за навчання. Людмила Анатолівна Вержбицька змістовно розповіла про порядок отримання і механізм оформлення податкової знижки, ознайомила присутніх з законопроектом Концепції реформи декларування доходів громадян та запропонувала студентській аудиторії приєднатися до обговорення. Концепції реформи декларування доходів громадян. Молодь висловили свою власну думку щодо даного законопроекту при заповнені анкет.

Від учасників семінару свою думку щодо даного дійства висловила студентка IV курсу Христина Руссу: «До сьогоднішніх днів у суспільстві є думка про те, що все, що пов’язано з податками – це головна біль та несправедливість, і сам образ податківця асоціюється з погрозами та каранням. Люди звикли боятися податкової інспекції та неохоче з нею співпрацюють. Проте на сучасному етапі все йде до реформації та вдосконалюється. І одним із завдань є виховання та інформування українських громадян про те, що цей орган скоріше є не каральним, а готовим до співпраці, тобто той, який має змогу і бажає допомогти у сучасному житті та ведені бізнесу».

Слід зазначити, що у процесі діалогу зі студентською аудиторією з’ясована необхідність цих тематичних зустріч, їх практична цінність. Головне, що у молоді формується податкова культура, яка на сьогодні є необхідністю формування нової категорії суб’єктів господарювання нашої країни, від яких залежить економічне майбутнє нашої держави.

Л.О. Соловйова, к.е.н., член НСЖУ.
Cвітлини Христини Руссу