Еразмус-тиждень: Vade mecum*

Еразмус-тиждень: Vade mecum*

Міжнародний тиждень Еразмус+ в Україні тривав з 4 по 8 листопада. Участь у Міжнародному тижні – це щоденні інформаційні конференції, сесії, спілкування та можливість зустрітися з українськими та міжнародними партнерами задля майбутньої співпраці. Місце проведення: м. Київ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Університет Огієнка представляли Тетяна Сторчова (керівниця відділу міжнародних зав’язків), Ольга Паламар (провідний методист відділу міжнародних зав’язків),  Алла Хоптяр (деканеса факультету іноземної філології).

Спікери події – команда проєкту Еразмус+ в Україні (Світлана Шитікова, Іванна Атаманчук, Катерина Жданова та ін.), представники закладів освіти з різних країн світу (Австрія, Німеччина, Франція, Литва, Словаччина, Палестина, США, Швеція, Польща, Туніс, Фінляндія). Національну складову презентували працівники МОН України та науково-педагогічні працівники ЗВО (Любов Щітка, Володимир Бугров, Олег Шаров, Олена Козієвська, Катерина Супрун та ін.).

У програмі першого презентаційного дня Еразмус-тижня багато інформаційних лекцій про переваги міжнародної співпраці, пошуки партнерів та розроблення спільних міжнародних проєктів. Українські університети ділилися власним досвідом у сфері реалізації академічної мобільності, підготовкою, створенням й активацією проєктів у співпраці з іноземними ЗВО. Так, одним із лейтмотивів сесії стало «студентоцентроване навчання та розподіл відповідальності за його реалізацію» (Олег Шаров).

Другий день Еразмус-тижня присвячений загалом академічній мобільності. КА1 – це, безумовно, перший крок до реалізації міжнародної діяльності:

– як знайти європейського ЗВО-партнера?

– як підготувати номінованого здобувача вищої освіти до програми?

– як створити належні умови для студента, які б допомагали йому поєднувати навчання в українському ЗВО та європейському?

Про формування культури мобільності та практичну реалізацію цікавих проєктів розповідали посли від іноземних ЗВО: Ян Крмела (Словаччина), Мехді Шаргуі (Франція), Скотт Юнг (Німеччина), Аудра Даргіте (Литва), Катаржина Зочовська (Польща). Фінальна сесія другого дня – це групове обговорення питань упровадження та адміністрування міжнародної кредитної мобільності в наших, українських закладах вищої освіти. Учасники вирішували питання культури Еразмус, філософії оцінювання, розвитку мистецтва й науки, які можливі завдяки програмам Еразмус+.

Третій день ознаменований своєрідним поділом програми на дві полярні частини:

1. Кластерний семінар ” Як успішно впроваджувати проєкт та керувати коштами гранту?”.

2. День індивідуальних можливостей Еразмус+ (студенти, випускники, працівники ЗВО).

Програма цього дня про НЕО в Україні, про досвід українських ЗВО, їх працівників і студентів та про спільні магістерські програми Еразмус Мундус.

Четвертого дня розглядалися питання з теми «Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу: студентоцентроване навчання, викладання та оцінювання як частина системи забезпечення якості вищої освіти». На пленарній сесії обговорювалося питання забезпечення якості вищої освіти, освітніх програм та національних підходів щодо якості вищої освіти в контексті ESG.

П’ятий день – це день Жан Моне Еразмус+. Програма дня складалася з двох частин:

  • Як успішно впроваджувати проєкт Жан Моне (для переможців);

  • Як подати заявку на конкурс Жан Моне 2020 р. ( для потенційних партнерів).

Інформація, яка була презентована фінального дня, розкривала ідею програми Жан Моне та всі деталі, які необхідні для її реалізації в українських ЗВО.

Еразмус+ – це обов’язкове впровадження академічної мобільності – КА1, інтерактивна діяльність на міжнародному рівні – проєкти в межах програми КА2, глобальна реалізація наукового потенціалу здобувачів освіти й науково-педагогічних працівників у різних галузях – Жан Моне та Спорт. Міжнародний тиждень Еразмус+ це:

  • нагода поглибити знання й покращити професійні компетентності під час реалізації різних програм;

  • відкритий простір для ідей та спілкування, можливість нових знайомств для реалізації внутрішньої і зовнішньої АМ;

  • спосіб рухатись вперед, розвивати потенціал українських ЗВО та створювати крафингові проєкти, які презентуватимуть Україну на світовому рівні.

*лат. Йди зі мною

Відділ міжнародних зв’язків