Зустріч студентів-германістів із лектором Німецької служби академічного обміну (DAAD) Andre Böhm

Зустріч студентів-германістів із лектором Німецької служби академічного обміну (DAAD) Andre Böhm

У рамках реалізації співпраці між кафедрою німецької мови Університету Огієнка та Німецькою службою академічних обмінів наш університет мав за честь радо вітати у своїх стінах лектора (DAAD) Андре Бйома (Andre Böhm).

Перебуваючи на факультеті іноземної філології, пан Андре презентував лекції з питань лексикології, стилістики німецької мови та новітньої німецькомовної літератури. Практичний блок передбачав обговорення основних тенденцій розвитку сучасної німецької мови, змін у граматичній системі. Сучасна мова дуже швидко змінюється, піддається впливу різних соціальних, технічних, політичних і культурних чинників та факторів. Саме тому тема першої лекції  («Die Tendenzen der deutschen Gegenwartssprache») «Тенденції сучасної німецької мови» була релевантною та цікавою. Андре Бйом розтлумачив присутнім значення деяких термінів, зокрема пояснив різницю між Hochdeutsch та  Standarddeutsch, Dialektdeutsch та Regionaldeutsch. Студенти, працюючи в групах, наводили власні приклади з Jugendsprache та  Slang. Лектор зацікавив аудиторію не лише цікавими прикладами, а й різними формами роботи та вдало підібраними завданнями, які активізували студентів та викладачів.

Тема другої лекції «Worüber lachen die Deutschen? Deutsche Humor» («З чого сміються німці? Німецький гумор») була також змістовною й викликала жваве обговорення та дискусію. Студенти радо ділилися досвідом «знайомства» з німецьким гумором, а також намагалися пояснити тонкощі  українського гумору німецькомовному лекторові. Пан Бйом підібрав та продемонстрував аудиторії яскраві приклади німецького гумору (карикатури та фото з журналів, аудіо- та відеозаписи), його види та форми. Познайомившись з німецьким гумором, усі дійшли висновку, що німці таки мають почуття гумору, але воно відрізняється від українського. 

Для викладачів кафедри німецької мови та вчителів німецької мови шкіл міста Андре Бйом провів методичний семінар «Spielen im DaF Unterricht», на якому присутні мали змогу підвищити свою професійну майстерність.

Обговорення ефективності та доцільності використання ігрових форм і методів у навчанні німецької мови викликало неабиякий інтерес. Усі присутні на мить «поринули» в ігрову діяльність і практично перевірили виконання запропонованих видів ігор. Представник Німецької служби академічних обмінів дав викладачам практичні поради щодо доцільного впровадження тієї чи тієї гри під час вивчення конкретних лексико-граматичних тем.

Цікавим, корисним, результативни, діяльнісно-орієнтованим за формами й методами роботи видався цей семінар.

Пан Андре Бйом зустрівся також із керівником відділу міжнародних зв`язків Тетяною Сторчовою. Вони обговорили перспективи участі Університету Огієнка в нових проєктах програми DAAD.

Особливо цінним під час цієї зустрічі було те, що студенти факультету мали можливість долучитися до нового формату зустрічі, який є досить популярним серед студентської молоді в Німеччині, – це Stammtisch – неформальне спілкування на актуальні для молоді теми. Лектор ДААД Андре Бйом запропонував провести кіновечір. Після перегляду німецькомовного фільму про взаємостосунки вчителів та учнів пан Бйом провів для студентами онлайн-квест Kahoot, за змістом фільму. За результатами цього квесту було визначено найуважнішого глядача. Приємне враження від спілкування з носієм мови та та позитивні емоції залишилися в усіх після зустрічі.

Колектив кафедри німецької мови щиро дякує лекторові Andre Böhm та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Кафедра німецької мови