Поради в боротьбі з коронавірусною інфекцією

Поради в боротьбі з коронавірусною інфекцією

Ростислав Чаплінський, доцент кафедри фізичної реабілітації
та медико-біологічних основ фізичного виховання,
кандидат медичних наук, доцент; лікар-кардіолог вищої категорії

Основні заходи для захисту від коронавірусної інфекції

Регулярно мийте руки з милом або обробляйте їх спиртовмісним засобом.

Навіщо це потрібно? Якщо на поверхні рук є вірус, то обробка  їх спиртовмісним засобом або миття з милом вб’є його.

Дотримуйтеся дистанції в громадських місцях.

Тримайтеся від людей на відстані 1-1,5 метра, особливо від тих людей, котрі мають хворобливий вигляд, кашляють або чхають.

Навіщо це потрібно? Кашляючи або чхаючи, людина, котра хворіє респіраторною інфекцією, зокрема COVID-19 (2019-nСoV), поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом під час вдиху повітря.

Не торкайтеся руками очей, носа й рота.

Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути присутній вірус. Торкаючись руками, що містять інфекцію, очей, носа або рота, можна перенести вірус з шкіри рук в організм.

Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни.

Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою; обов’язково обробіть руки антисептиком або помийте водою з милом.

Під час підвищення температури, появи кашлю та ускладнення дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою

Якщо ви відвідували райони, де реєструється COVID-19 (2019-nСoV), або близько спілкувалися з людиною, в якої після поїздки до цих населених пунктів спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, проінформуйте про це медичного працівника.

Якщо ви почуваєтеся погано, залишайтеся вдома до одужання, навіть якщо у вас легкі симптоми захворювання, наприклад, головний біль або незначний нежить. Утримуючись від контакту з іншими людьми й не відвідуючи медичні установи, ви допомагаєте цим установам працювати ефективніше й захищаєте себе та оточуючих від можливого зараження COVID-19 (2019-nСoV) або іншими вірусними інфекціями.

Навіщо це потрібно? Вчасно звертайтеся за медичною допомогою. Це дозволить фахівцям оперативно направити вас до відповідного лікувального закладу й допоможе уникнути можливого розповсюдження COVID-19 (2019-nСoV) та інших вірусних інфекцій.

Будьте здорові!