Історики вшанували 70-ту річницю визволення Кам’янця

Історики вшанували 70-ту річницю визволення Кам’янця

На історичному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка за ініціативи декана факультету В. Дубінського, голови місцевого осередку спілки краєзнавців України О. Комарніцького та директора державного історичного музею-заповідника В. Травінського проведено кілька заходів, присвячених 70-й річниці визволення нашого міста від фашистських загарбників. Так, 25 березня в актовій залі факультету відбулася зустріч студентів з ветераном Великої Вітчизняної війни Іваном Єгоровичем Кошелевим та головою Кам’янць-Подільської міської організації ветеранів Леонтієм Іннокентійовичем Рогалем.

Зі вступним словом виступила Т. Білецька, заступник декана з виховної та профорієнтаційної роботи, яка й представила гостей студентству. Майбутні історики і політологи не лише дізналися про важливі деталі визволення нашого міста від окупантів, а й водночас мали можливість дати запрошеним свої запитання, які, зокрема, стосувалися подій, що відбуваються зараз у нашій країні. Голова міської організації ветеранів запевнив, що ветерани Кам’янця-Подільського осуджують загарбницькі настрої Росії. Після цікавої розповіді студенти переглянули фільм про ветеранів, автором якого є Іван Єгорович Кошелев.

Наступного дня в актовій залі відбулася науково-практична конференція, присвячена цій історичній даті. Захід розпочався зі вступного слова декана факультету В. Дубінського. З доповідями та повідомленнями виступили викладачі факультету (проф. Л. Баженов, О. Завальнюк, В. Прокопчук, А. Філінюк, доц. С. Олійник, О. Комарніцький, В. Стецюк), наукові співробітники державного музею-заповідника (Р. Йолтуховський, Б. Болтанюк, В. Нестеренко, І. Лехіцька), працівники НІАЗ «Кам’янець» (директор В. Фенцур та науковий співробітник В. Пагор) та багато інших дослідників та краєзнавців.

Доповідачі розглядали питання, які пов’язані із визволенням міста у світлі сучасних досліджень, у спогадах публіцистів того часу. У деяких доповідях йшлося про Проскурівсько-Чернівецьку наступальну операцію, підпільно-молодіжний рух опору в місті, політику нового окупаційного режиму на Поділлі в різних сферах життя тощо. За результатами конференції невдовзі вийде друком збірка матеріалів доповідачів.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети.
Світлини автора