«Szkola Otwartego Umyslu»: продовжуємо співпрацювати!

«Szkola Otwartego Umyslu»: продовжуємо співпрацювати!

Уже багато років поспіль студенти, магістранти та аспіранти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка під керівництвом викладачів беруть участь у Міжнародному інтеграційному проекті «Школа Відкритого Розуму», котрий організовують університети-партнери в межах угоди про співпрацю з Університетом імені Яна Кохановського (м. Кельце, Республіка Польща).

Улітку Польща традиційно зустрічає представників нашого вишу й інших вітчизняних закладів вищої освіти, зокрема колег із університетів Білорусі, Чехії, Росії на конференції та методологічних майстер-класах. Проте цьогоріч змінився формат зустрічі з огляду на карантинні обмеження.

04 серпня 2020 року відбулося обговорення у форматі Zoom-конференції, під час якої обговорювались питання щодо проведення літньої конференції у 2020 році. Зі слів організатора проєкту, доктора габілітованого, професора Олега Лещака: «… ті, хто вже брав участь у проєкті знає, що провести його в дистанційній формі практично неможливо. Уся суть «Школи» в «живих» засіданнях, під час яких кожна доповідь супроводжується жвавими дискусіями (які можуть тривати годинами – прим. ред.), і жоден учасник не залишається без уваги. Щовечора учасники, котрі тиждень проживають в кімнатах у «змішаних групах», проводять тематичні вечори, на яких знайомлять зі своєю національною культурою, традиціями тощо».

Отже, цього року організатори запропонували учасникам попрацювати в дещо складнішому, більш академічному форматі, зокрема підготувати  матеріали для видання колективної монографії, котра складатиметься з двох частин: у першій будуть опубліковані «студентські розділи», пов’язані відповідною тематикою, а в другому – «рефлексії експертів» – викладачів університетів, науковців. Тема дослідження «Homo economicus: wartości ekonomiczne współczesnego człowieka» цілком збігається із темою цьогорічної «Школи Відкритого Розуму».

Вітак експертами-рецензентами від Університету Огієнка в монографії «Школи Відкритого Розуму» є Олександр Волковинський, доктор філологічних наук, професор та Оксана Лівіцька, кандидат філологічних наук. До написання авторських розділів долучатимуться Діана Грушанська та Максим Сльозкін, випускники історичного факультету, Отвіновська Анастасія, Дмитро Прус, Григорій Бонцю, студенти факультету української філології та журналістики.

Максим Сльозкін, випускник історичного факультету,
член Національної спілки журналістів України