Самооцінювання системи забезпечення якості вищої освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Самооцінювання системи забезпечення якості вищої освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Для всебічного та систематичного аналізу видів і результатів діяльності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка у сфері системи управління якості та з урахуванням рекомендацій МОН України й Державної служби якості освіти України у 2020 р. в університеті було здійснено процедуру самооцінювання.

Із цією метою було створено комісію, яку очолив перший проректор В.А. Дубінський. Предметом ґрунтовного аналізу комісії була діяльність усіх структурних підрозділів університету за період з 2017-2018 н. р. до 2019-2020 н. р. щодо наявності подій, які містять ризик настання негативних наслідків у процесі надання освітніх послуг у сфері вищої освіти. Під час моніторингу комісія послуговувалася нормативними актами, інструментаріями, індикаторами процедури самооцінювання й рекомендаціями для самооцінювання закладів вищої освіти Державної служби якості освіти України.

На засіданні вченої ради університету 24 вересня 2020 р. голова комісії представив результати роботи, які базувалися на основі використаних критеріїв, згідно з якими суб’єкт господарювання відносять до високого, середнього або незначного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за шкалою: від 41 до 100 балів – до високого ступеня ризику; від 21 до 40 балів – до середнього ступеня ризику; від 0 до 20 балів – до незначного ступеня ризику. Комісія оцінила ступінь ризику від провадження освітньої діяльності вишу й визначила її як «середню».

Під час конструктивної дискусії вчена рада університету ухвалила рішення, у яких відображено основні завдання для вдосконалення системи забезпечення якості вищої освіти в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

Зауважимо, що питанню самооцінювання системи забезпечення якості вищої освіти вишів України приділяється увага і на всеукраїнському рівні. Так, 01 жовтня 2020 р. на вебсайті освітнього ресурсу «Освіта.ua» (URL: https://osvita.ua/vnz/76878/) Державна служба якості освіти України оприлюднила результати проведеної перевірки, якою було охоплено 307 закладів вищої освіти України: 74 заклади (24%) віднесено до високого ступеня ризику, 213 (69%) – до середнього, 20 (7%) – до незначного.

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка увійшов до переліку закладів вищої освіти України із середнім ступенем ризику з результатом 40 балів.

Указаний перелік Державна служба якості освіти України буде використовувати для визначення періодичності здійснення у 2021 р. планових заходів державного нагляду (контролю).

Попереду – нові 100 років успішного поступу та нових звершень!

Навчально-методичний центр забезпечення якості освіти