Пошанування пам’яті українського поета Володимира Свідзінського

Пошанування пам’яті українського поета Володимира Свідзінського

Цьогоріч виповнюється 135 років від дня народження геніального поета Володимира Свідзінського. З нагоди цієї славної дати студентки четвертого курсу факультету української філології та журналістики під керівництвом професорки кафедри історії української літератури та компаративістики Галини Насмінчук підготували пам’ятну лекцію «Творчість Володимира Свідзінського як феномен «неканонічної традиційності»», яка відбулася 5 жовтня 2020 року.


На лекції прозвучали нетлінні поезії Володимира Свідзінського у виконанні студенток четвертого та шостого курсів Марії Коваленко, Анастасії Корній, Мар’яни Бурси, Наталії Неставальської. Також було виголошено низку доповідей, які стосувалися дослідження того чи того аспекту творчості поета. Студентки Вікторія Крива та Анна Букат презентували найяскравіші сторінки біографії Володимира Свідзінського, розповіли й про кам’янецький період його творчості. Софія Бурмецька схарактеризувала тональність самотності й мовчання як домінанту лірики поета. Наталія Неставальська дослідила традиції Володимира Свідзінського у філософській ліриці Івана Малковича.


До обговорення трагічної постаті митця долучилися викладачі факультету української філології та журналістики. Професорки кафедри української мови Людмила Марчук та Анжеліка Попович проаналізували мовні особливості лірики Володимира Свідзінського. Професор кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький розповів про науковий інтерес до постаті поета та інтерпретацію його особистості Елеонорою Соловей. У цікавій дискусії взяли участь й інші викладачі кафедр факультету. Відповідальною за технічне оформлення заходу була студентка четвертого курсу Ольга Борідко.
Насамкінець учасники пам’ятної лекції поклали квіти до кенотафу Володимира Свідзінського, який знаходиться на території університетського скверика.


Наталя Неставальська, магістрантка факультету української філології та журналістики