Співпраця К-ПНУ з регіональним Центром спеціального контролю: пріоритетні напрямки і перспективи

Співпраця К-ПНУ з регіональним Центром спеціального контролю: пріоритетні напрямки і перспективи

У 2020 році Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка підписав угоду про співпрацю із регіональним Центром спеціального контролю в галузі геофізичних досліджень, що розташований у с. Ластівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Центр виконує функції моніторингу та аналізу сейсмічних спостережень у сейсмонебезпечних регіонах, проводить контроль за сейсмічною та радіаційною  обстановкою за допомогою технічних засобів. Також у Центрі проводять інфразвукові, геомагнітні та радіотехнічні геофізичні дослідження.

Викладачі кафедри фізики нашого університету отримали можливість працювати з сучасним науковим обладнанням та залучати до роботи студентів К-ПНУ. Разом з інженерами аналітичної групи, використовуючи сучасне обладнання та програмне забезпечення, вони проводять дослідження за такими науковими напрямками: «Застосування магнітного та радіотехнічного методу спеціального контролю для моніторингу та прогнозування космічної погоди» та «Геофізичні дослідження сейсмічної активності ближньої зони».

Упродовж 2020 року були проведенні дослідження щодо змін концентрації радону на території Центру, змін добового атмосферного тиску з добовими змінами об’ємної концентрації радону. Результати представленні на міжнародній науковій конференції та в збірнику наукових праць К-ПНУ.

Студенти фізико-математичного факультету мають змогу ознайомитися з методами досліджень сейсмічної активності Землі та дослідженнями магнітного поля Землі, а також займатись науковою роботою на базі Центру.

Із розвитком космічних та наземних наукомістких технологій геофізичні дослідження відіграють велике значення не тільки для фундаментальної науки, а й почали відігравати достатньо важливу прикладну роль. Тому співпраця кафедри фізики та регіонального Центру спеціального контролю відкриває нові можливості для спільних досліджень з науковцями іноземних країн, що дасть можливість отримувати результати міжнародних досліджень.

Сергій Оптасюк, завідувач кафедри фізики
Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана
Огієнка