Презентація книги “Древо триєдине” Миколи Мачківського

Презентація книги “Древо триєдине” Миколи Мачківського

Осінній ранок 6 жовтня приніс особливе тепло в стіни нашого університету. Факультет української філології та журналістики радо вітав у себе в гостях знаного українського письменника Василя Горбатюка, котрий презентував книгу спогадів свого колеги по перу, однодумця та доброго друга, письменника Миколи Мачківського.

«ДРЕВО ТРИЄДИНЕ» – це мемуарний твір, що об’єднав бувальщину, спогади та потішні історії з життя Миколи Антоновича. Автор цікаво розповідає про літературне середовище, в якому він зростав як письменник, про таких всесвітньовідомих майстрів пера, як Павло Тичина, Леонід Первомайський, Ліна Костенко, літераторів з інших країн – Олжаса Сулейменова, Юлію Друніну, Чингіза Айтматова, Давида Самойлова тощо. Особливо захопливими були оповіді Василя Горбатюка про життя і творчість Миколи Мачківського, адже саме він став редактором книги й автором передмови до неї. «Людина-енциклопедія, людина-пригода, людина-анекдот – так коротко і влучно можна охарактеризувати Миколу Антоновича Мачківського, котрий багато років невтомно працює на літературній ниві, часто подорожує та просто дуже любить життя. Перед нами високоінтелектуальна й водночас безпосередньо наївна людина, котра найцінніші історії свого життя перенесла на сторінки цієї унікальної книги спогадів,» – зазначив Василь Іванович.

Завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький разом зі студентами четвертого курсу та магістрами першого року навчання активно долучалися до жвавої бесіди. Лунали запитання, активно обговорювалося насичене різними пригодами життя Миколи Мачківського. Зворушливим був той момент, коли присутні, переглянувши відеоролик, побачили й почули самого автора.

Насамкінець Василь Горбатюк зосередив увагу на важливості збереження цінних історичних фактів та спогадів українських письменників публіцистів, істориків, відомих людей. Спілкування минуло у творчій та дружній атмосфері, а наприкінці кожен охочий зміг отримати презентовану книгу.

«Щиро вірю, що наша прекрасна молодь, зокрема ви, зробите великий внесок у розвиток української літератури!» – звернувся до юнацтва гість на завершення зустрічі.

Оксана Фостата,
магістрантка І курсу факультету української філології та журналістики