Голоси з Поділля

Голоси з Поділля

8 жовтня 2020 року в конференц-залі Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» за ініціативи Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка (Голова – В’ячеслав Полятинчук) відбулася презентація праць доцентів кафедри української мови Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Бориса і Наталії Коваленків.Завідувач кафедри української мови Людмила Марчук розповіла про історію започаткування діалектологічної школи та наукових традицій в університеті, про внесок викладачів кафедри у збереження народного мовлення Поділля.

До розмови долучилися і науковці відділу діалектології Інституту української мови НАН України. Директор Павло Гриценко високо оцінив багаторічну й плідну працю студентів і викладачів факультету української філології та журналістики, які розуміють державнотворче значення української мови, її історії та діалектного розмаїття.

Завдяки відеозв’язку присутні змогли почути цікаву розповідь Валентини Лєснової, доцента кафедри української філології та загального мовознавства ЛНУ імені Тараса Шевченка (м. Старобільськ), про задум та копітку працю над укладанням збірки «Тексти про борщ» (Львів, 2019), у якій зафіксовано розповіді про секрети приготування цієї національної страви від інформаторів з усіх регіонів України. Борис і Наталія Коваленки підготували до цього видання тексти з рецептами приготування борщу з Поділля та суміжних територій. Почути такі розповіді (виголошені різними говірками), допомогли студенти факультету української філології та журналістики Марія Герлєй, Дар’я Бановська, Олеся Трофимюк і Богдана Козярук.

Цьогоріч Наталія Дмитрівна завершила укладання й опублікувала двотомний збірник текстів діалектного мовлення «Західноподільські та суміжні говірки», матеріал до якого під час діалектологічних практик та експедицій записували студенти-філологи впродовж двадцяти років. У праці затранскрибовано говіркове мовлення 125 населених пунктів 24 районів Хмельницької, Вінницької, Чернівецької та Тернопільської областей. Рецензент цього унікального видання Інна Гороф’янюк, доцент кафедри української мови Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, привітала загал із цим цінним доробком у скарбниці діалектологічних досліджень Поділля.

Борис Коваленко розповів про задум і особливості подання матеріалу у «Фразеологічному словнику ідіостилю Анатолія Свидницького». Це перша лексикографічна праця, у якій зіставлено фразеологізми та паремії з рукописів автора та академічних видань його творів.

Важливим для сучасників і наступних поколінь є збереження (наприклад, у словниках) сталих народних висловів з нашого краю, у яких збережено багатство української мови, самобутнього розуму, незвичайної та багатої творчої фантазії. Такий «Фразеологічний словник подільських і суміжних говірок» уклала Наталія Коваленко. Олег Рарицький, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики, наголосив на невідкладному завданні – зберегти автентичне мовлення подолян. Цікаво було почути і про його досвід записування народного мовлення говірки с.Оринин Кам’янець-Подільського району та про задум укласти серію збірок мовних скарбів «малої батьківщини».

Мешканці міста, викладачі та студенти Університету Огієнка висловили своє захоплення такими виданнями – справжнім пошануванням і пильною науковою увагою до народного мовлення!

Оксана Фостата, магістрантка

факультету української філології та журналістики