Презентація кінохроніки відкриття Кам’янець-Подільського державного українського університету 1918 року 

Презентація кінохроніки відкриття Кам’янець-Подільського державного українського університету 1918 року 

З нагоди святкування 102-ої річниці від дня заснування нашої славної alma mater – Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка — 22 жовтня о 19:00  біля головного корпусу університету завдяки старанню аспіранта історичного факультету Дмитра Баб’юка та за підтримки товариства «Просвіта» для широкого загалу, а також і для викладачів, студентів та працівників вишу було презентовано унікальні рідкісні кадри кінохроніки, відзняті в день відкриття нашого університету.

         На кадрах, вибраних із зовсім іншого кіноряду, які з політичних міркувань радянської влади довго неправильно інтерпретовувалися, було показано безпосередніх учасників процесу заснування на теренах Подільського краю одного з найпотужніших культурно-освітніх закладів України.

         На кіноплівках було розпізнано такі відомі постаті: замісника гетьмана Павла Скоропадського, указом якого від 17 серпня 1918 року було закладено початок утворення нашого університету на базі колишнього технічного училища, його першого ректора – професора Івана Огієнка, членів Центральної Ради.  На екрані частково було відзнято перший викладацький склад новоутвореного навчального закладу, а також учасників святкування врочистостей із нагоди відкриття Кам’янець-Подільського державного українського університету.

       Крім цього, присутні мали змогу споглядати старовинний Кам’янець початку ХХ століття та побачити його таким, яким він був у роки заснування рідної alma mater.

       Щиро вітаємо наш рідний університет зі своїм 102-им днем народження! Бажаємо нових звершень, успіхів та впевнених кроків до подальшого розвитку й процвітання!

       Скільки б не минуло літ, а рідний навчальний заклад, де проходять найкращі роки безтурботної юності, назавжди залишиться світлим спомином у душі кожного його випускника!

Юлія Гріщенко, студентка історичного факультету