Місцеві вибори 2020: що нового?

Місцеві вибори 2020: що нового?

Цьогоріч місцеві вибори в Україні можна назвати одними з найскладніших в організаційному плані, адже треба було передусім узяти до уваги нововведення до виборчого законодавства, а також карантинні обмеження, викликані пандемією. Для кращого розуміння особливостей сучасного виборчого процесу,  з метою підвищення політичної грамотності викладачі кафедри політології та філософії провели круглий стіл на тему: «Політична освіта в Україні. Що потрібно знати про місцеві вибори 2020?». Зі  специфікою виборчого процесу присутніх ознайомили фахівці, котрі безпосередньо були задіяні в ньому. 

Вступне слово виголосила Ольга Віннічук, доцент кафедри політології та філософії, котра загалом окреслила мету, суть та значення заходу й представила доповідачів аудиторії.

Вадим Маркітантов, кандидат політичних наук, керівник Центру соціально-політичних досліджень, а також представник Комітету виборців України, у своїй доповіді на тему «Місцеві вибори 2020: новинки виборчого законодавства» ознайомив присутніх із цьогорічними змінами до Виборчого кодексу.

Далі свою доповідь озвучила Анна Івончик, студентка 2-го курсу магістратури, котра, крім цього, є ще й волонтеркою та стажеркою програми «Будуємо Україну разом» і представницею GFPS-Україна в Хмельницькій області. У своєму виступі на тему  «Соціально-психологічний портрет виборця 2020»  вона зосередила увагу на характеристиці специфічних рис сучасного електорату.

 Діана Грушанська, магістрантка 2-го курсу, учасниця «Ліги інтернів» – програми стажування у Верховній Раді України, виступила з доповіддю на тему: «Я і новий виборчий бюлетень: як нам порозумітися?», в якій  детально пояснила, як правильно голосувати за відкритими списками, щоб уникнути помилок і не зіпсувати бюлетень.

 Студенти спеціальності «Політологія» та викладачі кафедри, котрі були присутні на засіданні круглого столу, взяли активну участь в обговоренні кожного виступу.

Загалом захід був повчальним для всіх його учасників, адже, крім просвітницького значення, мав і практичне: кожному допоміг ефективно підготуватися до голосування.

 Богдан Боднарук, студент 2-го курсу магістратури

історичного факультету