Досягнення майбутніх орнітологів

Досягнення майбутніх орнітологів

23-26 квітня 2014 р. на базі Кадиївецького лісництва (околиці с. Кадиївці Кам’янець-Подільського р-ну Хмельницької обл.), на теренах НПП «Подільські Товтри» проходила ХV Загальноукраїнська орнітологічна школа-семінар «Орнітофауна та методи її досліджень» та VI загальноукраїнська орнітологічна студентська науково-практична конференція «Орнітологічні дослідження в Україні».

Участь у роботі орнітологічної школи-семінару та орнітологічної студентської конференції прийняло 25 учасників: студенти I-VI курсів вишів зі Львова, Харкова, Хмельницького, Рівного та Кам’янця-Подільського.

Організаторами школи-семінару виступили Західноукраїнське орнітологічне товариство, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Національний природний парк «Подільські Товтри», Державний природознавчий музей НАН України (м. Львів), Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України (м. Київ), Рівненський природний заповідник (м. Сарни).

За період роботиорнітологічної школи-семінару студенти оволоділи методиками обліку чисельності птахів; визначення птахів «до виду»; виготовлення пташиних тушок та чучел; опис пташиних гнізд та кладок, розбір пелеток; ведення звітної документації.

На VI загальноукраїнській орнітологічній студентській науково-практичній конференції «Орнітологічні дослідження в Україні» було заслухано 12 доповідей, присвячених біології гніздового періоду птахів, їх живлення, особливостей поширення окремих видів птахів, а також орнітофауні населених пунктів.

Також у період роботи орнітошколи відбулась студентська орнітологічна олімпіада. Під час олімпіади студенти визначали птахів «до виду» за фотографіями та відеороликами в двох номінаціях «senior» та «unior».

Під час роботи орнітошколи студенти К-ПНУ імені Івана Огієнка продемнострували глибокі знання та вагомі результати досліджень у галузі орнітології.

Зокрема, в конкурсі науково-дослідних робіт з орнітології на VІ загальноукраїнській науково-практичній студентській орнітологічній конференції «Орнітологічні дослідження в Україні та суміжних територіях» призові місця посіли студенти природничого факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка: І місце – Катерина Фурман (31-БГ), ІІ місце – Катерина Чебан (31-БГ) та Марина Савицька (41-БГ), ІІІ місце – Катерина Орлова (51-БГ).

Під час орнітологічної олімпіади студенти природничого факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка зайняли призові місця. У фотоконкурсі на визначення птахів (junior): І місце виборола Катерина Чебан (31-БГ), а ІІ місце – Дмитро Андрусяк (21-БГ). У відеоконкурсі на визначення птахів (junior): ІІ місце виборола Катерина Орлова (51-БГ), а ІІІ місце – Ольга Танасійчук (22-ГБ). У фотоконкурсі на визначення птахів (senior): ІІ місце виборола Марина Савицька (41-БГ). У відеоконкурсі на визначення птахів (senior): ІІ місце виборов Богдан Федоришен (13-Ек), а ІІІ місце – Марина Савицька (41-БГ).

 

Тарасенко М.О., заступник декана природничого факультету
з наукової роботи та інформатизації навчального процесу