Зміна пріоритетів, дежавю та соціоніка

Зміна пріоритетів, дежавю та соціоніка

Здавалося б, який між ними зв’язок? Виявляється, найтісніший! Це з’ясували члени студентського Ораторського клубу на черговому засіданні, яке відбулося 25 листопада на платформі Google Meet.

До речі, сталося так, що оратори представляли три покоління здобувачів вищої освіти: бакалаврат, магістратуру й аспірантуру.

Магістрант першого року навчання Влада Лісова підготувала дуже цікаву доповідь із теми «Зміна пріоритетів, або як Covid-19 впливає на наше життя». Довіру до її слів викликало те, що сама дівчина та й уся її сім’я безпосередньо зіткнулися з цією проблемою. Дівчина назвала всім відомі негативні наслідки хвороби: невтішна статистика захворюваності, важкий перебіг у літніх людей, ізоляція, безкінечне сидіння за комп’ютером, витрачання коштів на ліки та спеціальне харчування.

Але Влада не була б Владою, якби не згадала про позитивні наслідки, – наприклад, можливість більше спілкуватися з рідними, читати літературу, дивитися фільми, розвивати онлайн-бізнес та ін. А найголовніше – привід переосмислити своє ставлення до навчання, стосунків, світу загалом. Як захищати себе? А якщо хвороба наздогнала, як собі допомогти? Влада озвучила багато власних «рецептів» і порад. Вона оптиміст і неперевершений промовець, і це засвідчили схвальні відгуки слухачів у чаті: Класна доповідь) дуже харизматична Влада!) спасибі за доповідь! Здоров’я і сил:) актуальна тема, виразність, неймовірно позитивно, чітке мовлення без зайвих звуків на кшталт “а”. Виступ вартий телеекрана.

Студентка другого курсу бакалаврату Єлізавета Нетеча привернула увагу присутніх до дежавю, тобто «пережитого майбутнього». Запитала про досвід слухачів, а далі захопливо розповіла про історію дослідження явища та наукові гіпотези його виникнення. А ви знали, що дежавю пояснюється з погляду теорії будови Всесвіту і фізіологічно? Буває патологічним і нормальним? Єлізавета навела приклади історичних фактів дежавю, відповіла на численні запитання слухачів. Жваве обговорення засвідчило інтерес аудиторії до обговорюваного питання, бажання почути більше й навіть виступити на наступному засіданні. За оцінками присутніх: Як завжди, приваблює “родзинковість” теми, логічність, обґрунтованість і ясність розповіді, чітке мовлення та виразність. Від себе додам, що до кожного виступу дівчина готується надзвичайно ретельно, перевіряє факти в різних джерелах, тому відчувається, що за стислим викладом – величезна праця.

Доповідь аспірантки Ольги Паламар була глибокою, переконливою, логічною та «підсвіченою» власним сприйняттям обраної теми – «Соціоніка». Матеріал досить складний, але дівчина змогла подати його в доступній формі. Цьому сприяли вдалий початок (звернення до досвіду присутніх), естетично оформлені інформативні слайди, переходи між частинами тексту, вмотивований висновок. Ми всі по-різному сприймаємо, аналізуємо та відтворюємо ту саму інформацію, тож існує 16 соціотипів людей, котрі можуть бути визначені за допомогою фахівців, самостійно або за допомогою спеціальних програм. Ольга детально описала всі соціотипи, назвала реальних та вигаданих представників кожного з них. Хто ви? «Гамлет», «Дон Кіхот» чи хтось інший? Адже усвідомлення соціотипу може змінити ваше життя та ставлення до інших людей! Утім, залишайтеся собою! – така прикінцева порада дівчини.

Виступ Ольги Паламар поєднав досвід оратора та педагогічний талант, про що свідчать відгуки: Оля – гарний голос, тембр, логічність. Дуже інформативно та цікаво! Надзвичайно класно! Обожнюю кожну доповідь Олі!!! Для мене Оля – 1-ше місце. Але всіх дівчат слухала із задоволенням!)

Отже, цікавій розмові у дружньому колі не завадили ані посередництво комп’ютера, ані відстань, ані вимушена самоізоляція.

Долучайтеся до нашого спілкування!

Тетяна Білоусова, керівник Ораторського клубу