“Мова – душа кожної національності”

“Мова – душа кожної національності”

День української писемності та мови наша держава святкує 9 листопада. Це свято було започатковано Указом президента України Леоніда Кучми від 6 листопада 1997-го.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови.

Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей. Українська мова входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Українська мова — державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами нашої держави: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах.

День української писемності на факультеті української філології та журналістики традиційно відзначається щороку. Студенти активно беруть участь у розробці програми свята, намагаються залучити широке коло учасників. Гості заходу мали змогу «доторкнутися» до поетичного слова молодих талантів нашого факультету та відомих поетів України, переглянути театрально-музичні постановки, у які студенти вклали всю душу та майстерність. Більшість виступів були присвячені сучасній сторінці нашої країни. Мабуть тому, що війна торкнулася кожного з нас, емоції було стримувати важко. Майже у всіх глядачів на очі закрадалися сльози.

Тож давайте оберігати та звеличувати українську мову. Великий український вчений, мовознавець і перший ректор нашого вишу Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».

 Лілія Надвідна,
кореспондент газети.
Світлини автора