«Правове регулювання оподаткування в Україні»

«Правове регулювання оподаткування в Україні»

Саме такою була тема зустрічі, яку організувала кафедра економіки підприємства для студентів економічного факультету з фахівцями Кам’янець-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби України в Хмельницькій області.

Таке дійство проводиться вже не вперше на базі місцевої податкової інспекції.

Швидко проминув час і знову цікавий, пізнавальний захід для студентської молоді (економістів та туризмознавців) відбувся 21 листопада з представниками сфери державного управління оподаткуванням. З перших хвилин стало зрозуміло, що організатори змінили формат зустрічі і викликали неабиякий інтерес у студентів.

Гостинно зустріла старшокурсників вишу Людмила Вержбицька, завідувач інформаційно-комунікаційним сектором ОДПІ, яка провела змістовний екскурс у залі обслуговування платників податків. Вона, як фахівець із великим стажем і вагомим досвідом роботи в сфері оподаткування ознайомила присутніх з трансформаційними процесами контролюючої служби в обслуговуючу; окреслила весь спектр податкових послуг та послуг, які надаються в режимі онлайн. Ознайомлення з структурою ОДПІ, структурними підрозділами та їх функціями відбулося за участю керівників підрозділів кадрів, управління оподаткування та контролю об’єктів і операцій, управління податкового контролю.

Далі в актовій залі розпочався семінар-практикум. З питаннями правового регулювання оподаткування присутніх ознайомила фаховий юрист Галина Буймістер. Доповідач виділила окремі аспекти Податкового кодексу України, а саме: права та обов’язки платників податків, акцентуючи увагу присутніх, що саме сьогоднішнє молоде покоління має стати майбутніми законослухняними платниками податків.

Розповідь Ігоря Лісового, начальника управління оподаткування фізичних осіб ОДПІ, про обов’язкове декларування доходів громадян викликала неабиякий інтерес у присутніх. На прикладі Ігор Миколайович разом із студентами опрацювали механізм заповнення декларації. Студенти ознайомилися з друкованою продукцією ДФС України по декларуванню доходів громадян та отримали брошуру «Права та обов’язки платника податків та контролюючих органів».

На завершення слід зазначити, що під час заходу вівся активний діалог. Діапазон запитань був дуже широким: починаючи від стратегії розвитку відомства до «чи повинні платити податки особи, які здають квартири?». Особливу активність та знання цієї сфери державного управління проявили студенти Констянтин Юзвак, Олександр Афіновський, Тарас Пухайло.

P.S. Cлова вдячності від студентської аудиторії слухачів знайшли відображення у вірші студентки 3 курсу економічного факультету Олени Лищук, який був складений у стінах податкової інспекції і першими слухачами стали учасники нашого заходу.

Податкова служба
Для кращого життя,
Добробуту в країні
Працює служба податкова
Не лише в нас на Україні…
Тільки для блага громадян
І розквіту країни
Збираються податки
Із кожної родини.
Старанно, кожен працівник
Виконує свою роботу
У сфері цій орієнтовані
Проявляти лиш турботу
Для забезпечення безпеки,
Підтримки різнобічної
Для тихих снів усіх людей
Для розвитку публічного.
Усі права, усі закони
Чітко врегульовані
Конституцією України
Всі складені, сформовані.
Прослухавши працівників,
Історію роботи
Усі відчули відданість
Та теплоту, турботу…
Дуже красиві, добрі люди
Працюють у цій сфері…
Ми дякуємо за турботу вам,
Та посмішки веселі.

Л.О. Соловйова, к.е.н., доцент
кафедри економіки підприємства, член НСЖУ