Про святковий настрій, новорічні традиції та різдвяні дива говорили на засіданні Студентського ораторського клубу

Про святковий настрій, новорічні традиції та різдвяні дива говорили на засіданні Студентського ораторського клубу

Що хвилює молодь у передсвяткові дні? Звичайно ж, сесія! А ще – передчуття Нового року і Різдва. Приємні клопоти, подарунки, прикрашання оселі, планування відпочинку і зустрічей з рідними, друзями, коханими… Давня зимова магія.

28 грудня члени Студентського ораторського клубу присвятили чергове засідання новорічним і різдвяним традиціям. Зустріч проходила в онлайн-форматі, що, безперечно, ускладнило спілкування. Але учасникам все ж таки вдалося створити чудовий настрій – морозного зимового дня, затишку рідного дому і передчуття свята. Як саме? З радістю поділюся.

Розповіддю про історію новорічної ялинки розпочав зустріч Володимир Бабійчук (Pol1-b20). Він озвучив різні версії формування традиції наряджати деревце: язичницькі вірування, втручання представників середньовічної лютеранської церкви. Припустив, що ялинка пов’язана з дідухом – плетеною фігуркою, яка нагадує про зв’язок з душами померлих. Слухачі дізнались, що ялинкові прикраси теж мають давню історію: верхівка нагадує нам віфлеємську зірку, гірлянди замінили собою колишні свічки, а кульки – то спогади про яблука, цукерки, печиво, горішки, що символізували добробут у родині.

Зацікавлення аудиторії підтвердили численні запитання: Чи ставите ви вдома дідух? Якщо чоловіки-засівальники приносять щастя, то що ж тоді приносять жінки? Чи варто запозичувати щось з іншої віри? Хто прищепив традицію святкування Нового року в Україні? На них оратор успішно відповів, за що йому дякуємо. Відзначимо також лаконізм виступу Володимира, камерність інтонацій, спокійну врівноважену манеру говоріння. Хотілось би чіткішого розмежування версій, вияву власної позиції, кращого контакту зі слухачами.

Наступне повідомлення зробила Катерина Ковальчук – давня і незмінна учасниця клубу, людина надзвичайно працелюбна, всебічна, з широким світоглядом, яка нещодавно отримала другу вищу освіту – економічну, на додаток до філологічної. Слухати її завжди приємно, а цього разу було надзвичайно цікаво, адже виступ «Ораторське мистецтво: власний досвід» підбив підсумки майже трирічного відтинка її життя. Катерина згадала свій перший виступ (повна аудиторія слухачів, страх, перемога над собою, радість, гордість), теми наступних доповідей, розповіла, як ораторська майстерність допомагала їй під час педагогічної практики та в інших ситуаціях, проаналізувала власні здобутки й поразки: оцінки, відгуки слухачів, газетні публікації тощо. Близько десяти виступів – є що підсумовувати!

Виступ обґрунтований, багатий на корисні поради слухачам і цілком позитивний. Це засвідчили не лише численні запитання, але й щирі, сповнені повагою і навіть захватом висловлювання на адресу Катерини.

Єлизавета Нетеча (Ang1-b19) звернулася до новорічної тематики і з гумором розповіла про «щорічних тварин» від китайського та інших гороскопів. Її виступ був інформативний, цікавий, логічно побудований, сповнений засобами встановлення і підтримання контакту зі слухачами. Вдалою вважаємо і супровідну презентацію, створену з урахуванням ергономічних вимог: незначна кількість тексту, доречна анімація, приємне поєднання кольорів, єдиний стиль ілюстрацій, узагальнюючі малюнки тощо. Дівчина вкотре продемонструвала розважність, академічність, поєднану з приязним ставленням до аудиторії, епічність розповіді, щиру захопленість темою виступу і бажання зацікавити нею інших.

Ми дізналися, які саме тварини і стихії відповідають певним рокам, чому так трапилося, звідки взявся «колір року», спільно поміркували, чи відповідають наші психотипи визначенням календаря.

Ораторський досвід Єлизавети формувався впродовж двох років, тематика її виступів різноманітна і приваблива, дівчина накопичила значний багаж умінь і навичок публічного виступу й тому щоразу дарує нам задоволення від спілкування з нею.

Владислав Михайлюк (Pol1-b20) розкрив нарешті тайну новорічного героя. Це Санта-Клаус, вперше згаданий у XVI столітті. З ним пов’язані численні міфи і легенди, але Влад наполягав на версії, що «батьком» персонажа був Мартін Лютер.

Які подарунки очікувати від Санти? Як звуть його оленів і чому? Як пов’язані Санта-Клаус і Дід Мороз? Чим страшний Йольський кіт? На ці запитання прозвучали вичерпні відповіді, доповнені власними роздумами, спогадами, емоціями харизматичного оратора. Слід зауважити, що йому притаманні самоіронія, точність та «легкість» (прийнятність, зрозумілість) формулювань, вміння поглянути на проблему з різних позицій, чітке виразне мовлення, відсутність слів-паразитів. Владислав завершив свій виступ на оптимістичній ноті. Короткі заклики звучали приблизно так: Утішаймося, що ми не живемо в епоху середньовіччя, що попереду свята, наряджаймо ялинку, готуймо традиційні страви, чекаймо подарунків і радіймо прийдешньому Новому року!

Цілком поділяю настрій учасників, приєднуюсь до побажань, щиро дякую всім членам клубу за плідну роботу і висловлюю надію на приємне та корисне спілкування у 2022 році!

Керівник Студентського ораторського клубу

доцент Тетяна БІЛОУСОВА