«Світ вслухається в кожне її слово, відкриваючи в ній Україну…»

«Світ вслухається в кожне її слово, відкриваючи в ній Україну…»

Цьогоріч в Україні святкують 85-річчя відомої української поетеси, громадського діяча і просто сильної жінки – Ліни Костенко. У різних куточках України (та й за її межами) рясніють ряди поціновувачів творчості поетки.

Чимало прихильників є і серед студентства. 16 квітня на педагогічному факультеті К-ПНУ імені Івана Огієнка відбувся літературний вечір, присвячений творчості Ліни Костенко «Поезія – це завжди неповторність…». Свято організували магістри 61 П групи.

До заходу долучилися студенти І–ІІІ курсів. Вечір розпочався з перегляду відео «Крила» у виконанні Богдана Ступки. Студенти продекламували вірші «Мати», «Мій перший вірш, написаний в окопі»,  «Хай буде легко. Дотиком пера», «Доля»,  «Стоїть у ружах колиска золота», «Страшні слова, коли вони мовчать», «Пісенька з варіаціями», «Пастораль ХХ століття», «Послухаю цей дощ …», «Як пощастило дівчинці в сімнадцять», «Напитись голосу твого», «Очима ти сказав мені: люблю», «Я дуже тяжко Вами відболіла», «Ти дивишся. А я вже — як на трапі», «Між іншим»,  «Не говори печальними очима», «Життя іде і все без коректур».

Також учасники заходу інсценізували уривок із твору «Маруся Чурай» та презентували міні-проект на вірш «Між іншим».

Літературознавець Іван Бокий сказав про творчість Ліни Костенко так: «Світ вслухається в кожне її слово, відкриваючи в ній Україну». Наша доба для неї, одного з найбільших поетів України в бурхливому XX ст., як це не прикро визнавати, була чужою. Чому? На це запитання можна відповісти словами самої Ліни Василівни, які вона сказала про Лесю Українку: «Просто на Україні з’явився поет грандіозного обдарування. Настільки грандіозного, що сучасникам не вистачило духовних діоптрій, щоб осягнути велич цього поета».

Вероніка Чухась, студентка ІІ курсу
педагогічного факультету