Перші розкопки

Перші розкопки

 «Здається, я щось розкопав, тільки в нього ребра зламані і череп, кличу підмогу». Ні, це не сцена жахів з нової книги Стівена Кінга. Це – перша археологічна експедиція студентів історичного факультету.

Цьогоріч історики-початківці  проходили свою практику із керівником Якубовським Василем Івановичем з 13 по 24 червня у селі Губин. Це  вже стало традицією, починаючи з 1997 року. Їхнім тимчасовим житлом стало приміщення колишньої школи. Основна робота на городищі складалася  з  декількох етапів: розчистка та  розмітка території, зняття дернового шару та ін. Початкова знахідка – давньоруський ключ.

– Найбільше запам’яталось те, що ми знайшли стелу, – говорить учасник експедиції Віталій Гук. – Спочатку думали, що це просто камінь, але після 4 днів зачистки ми побачили на камені два ока і рот. Я був дійсно шокований.

Розкопка мала трипільський та давньоруський шари, тому учасники експедиції знаходили трипільську і давньоруську кераміки, також  студентами було виявлено шість поховань, приблизно 12-13 століття. За словами студентів, працювати, потрібно було дуже обережно, адже кістки м’які, знімали поступово сантиметр за сантиметром землі.

Були такі моменти, коли дійсно було дуже важко, –  говорить студентка історичного факультету Андоверова Анастасія, – але ми були всі гуртом і підтримували один одного, тому це пережити було легше. Група надзвичайно здружилися – одна справа, прийти в аудиторію, посидіти на парах та розійтися, а інша – бути разом 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Діана Грушанська, студентка факультету 

української філології та журналістики