«Поезія – це коли сказав те, що не говорили до тебе»

«Поезія – це коли сказав те, що не говорили до тебе»

Зустріч з митцем, особливо коли поряд із титулом «письменник» звучать такі звання, як доктор історичних наук, професор, член Національної спілки письменників України, вже сама по собі обіцяє бути цікавою. Переконалися в цьому нещодавно й студенти 41-У групи, зустрівшись із завідувачем кафедри політології та соціології нашого університету Віталієм Нечитайлом.

Розповідаючи про такі зустрічі, варто, напевно, розпочинати з біографії, нехай навіть і короткої, щедро оздоблюючи її датами та іменами. Але хочеться говорити про інше – про світло, яким не просто пройняті його твори, а й вся його особистість.

«На правому півмізинці – кружальця кульбабки…». Це рядок з вірша, де головний герой – маленький хлопчик – заручається зі своєю, такою ж маленькою подружкою. Вони вдягають один одному на пальчики кружальця кульбабки. Прикладів ось таких зворушливих, ніжних рядочків в нього безліч.

Віталій Васильович  творить у різних жанрах – це і повісті на історичну тему, і лірика, і гумор. Сам зізнається, що найкраще вдається йому гумор. Читає вірші, і кожен з них викликає реакцію аудиторії – схвальні відгуки і сміх:

«І говорить Алла з відділу освіти:

«Я б у школі працювала, якби не ті діти»

Деякі строфи окремих творів відверто в’їдливі, саркастичні, іронічні, але правдиві. «Напевно, в нас така країна і персони, що про них гумор просто не можна не писати, – каже письменник. – Але все, що смішне, не страшне».

«Першу мою книжку ліричних творів «порізали», – згадує письменник, посміхаючись. – Розсердився, став писати гумор».

Написав таки багатенько. Вони увійшли до його збірок сатири та гумору «Шовкові віжки», «Суниця в кропиві», «Любасні фокуси», «Золота карета», «Веселий трикутник». Пан Віталій також є автором книг «Зимовий покіс», «Сонце купається в житі», «Хліб від зайця», «Скарб вірменської криниці» та інших.

Автор також розповів студентам про те, над чим  працює нині, про творчі плани на майбутнє.Про свої титули та премії говорить неохоче ( він лауреат літературної премії імені Володимира Булаєнка та Микити Годованця). Як завжди дотепно зауважує: «Гуморист, якого нагороджує влада, це як піп-ударник комуністичного труда».

Оксана Грушанська, студентка ІІ курсу факультету
української філології та журналістики (спеціальність “Журналістика”)